Mordvåg skakar sommar-Sverige

Var 30:e timme blir en människa dödad

1 av 8
5 JUNI 50-årige Eje Nilsson skjuts i magen när han försöker hindra en postrånare från att stjäla en bil i Upplands Väsby. Han dör senare av sina skador.
NYHETER

Årets varma sommar har en dyster baksida.

Senaste månaderna har det skett ovanligt många mord.

Första veckorna i augusti har en person dödats var 30:e timme.

Sedan 1 juni har 31 personer fallit offer för dödligt våld, visar en kartläggning som Aftonbladet gjort.

I genomsnitt dödas 94 personer om året av våldsbrott, eller nära åtta per månad.

De två senaste månaderna har elva respektive tolv personer dött av våldsbrott, en 50-procentig ökning.

- Det ser ut som en ökning men att säga vad det i så fall beror på vill jag vänta med eftersom en del fall senare kan visa sig vara annat än brott, säger Mikael Rying, kriminolog vid länskriminalpolisen i Stockholm, och en av landets ledande mordforskare.

Är mord vanligare under varma somrar?

- Nej, det sker lika många fall av dödligt våld under sommarmånaderna som under andra månader. Ibland slumpar det sig så här, och hösten kanske blir lugnare.

Helgerna är värst

- Däremot är det klart att de flesta mord sker under helger, ungefär hälften av alla fall inträffar då. Men även måndagar tycks av någon anledning vara vanliga.

De mord som skett i sommar har olika orsaker: huliganbråk, svartsjuka, fyllebråk, rån, uppgörelser mellan kriminella.

- Ibland kan man få intrycket av att morden bara ökar. I själva verket har antalet legat still under hela 90-talet, faktiskt med en liten minskning de senaste åren, säger Mikael Rying.

Det kan också vara värt att ha i åtanke.

JUNI

?En 69-årig man hittas dödad i vattnet utanför Lindö småbåtshamn, Norrköping. Två personer som misstänks för mord respektive olaga hot släpps senare.

?50-årige Eje Nilsson skjuts i magen i samband med ett postrån i Upplands Väsby och avlider dagen därpå av skadorna. Rånaren, en 46-årig man, får inte igång sin flyktbil utan tvingar till sig en annan bil från två kvinnor. När Eje Nilsson försöker stoppa rånaren blir han skjuten.

?En 44-årig kvinna hittas död i en småbåtshamn på Näset, Göteborg. Obduktionen visar att hon dött av yttre våld. Kvinnans 46-årige sambo anhålls som misstänkt. Vittnen berättar att det ofta varit högljudda fester ombord på parets båt och att mannen varit våldsam. Mannen misstänks för misshandel och vållande till annans död.

?En 19-årig man knivhuggs till döds på Drottningtorget i Göteborg. Ett dygn senare anmäler sig en 20-årig man till polisen. Han säger att han kommit i bråk med 19-åringen och några kamrater till honom. Han säger också att han var rädd, att han fick flera sparkar och slag. Han hävdar att han drog kniv i självförsvar. 19-åringen träffas av tre hugg varav ett skär av aortan ovanför hjärtat och blir direkt dödande.

?40-årige Rigi Engström blir ihjälslagen på en gata i Boden. Han är tillsammans med två bekanta när de får syn på en man som är så berusad att han faller över en liten flicka som han är barnvakt åt. När de ifrågasätter hans lämplighet blir det gruff och flickans pappa kommer utrusande. Han ger Rigi Engström ett kraftigt slag så att han faller, slår huvudet i gatan och dör. Den 36-årige fadern är åtalad för grov misshandel och vållande till annans död.

?En 18-årig man skjuts ihjäl i sin brors lägenhet där han firar sin födelsedag. Gärningsmannen försvinner med en annan person på moped sedan han avlossat flera skott genom fönstret. En 28-åring, tidigare dömd för knarkbrott, anhålls senare.

?En 49-årig kvinnlig universitetslektor från Sri Lanka knivskärs till döds på sin arbetsplats på biomedicinskt centrum i Uppsala. Gärningsmannen är en tidigare soldat i 30-årsåldern, också från Sri Lanka, som blivit besatt av kvinnan. Direkt efter dådet tar han sitt eget liv med kniv.

?En 47-årig man från Gåsborn norr om Filipstad fösvinner försvinner, en 41-årig kvinna häktas drygt en månad senare som skäligen misstänkt för mord.

?En 23-årig man skjuts i huvudet i sin bil vid ett skottdrama i centrala Landskrona och dör senare på sjukhus. Hans 24-årige kusin skjuts också i huvudet men överlever mirakulöst. Två personer, som troligen lämnat landet, misstänks för dramat, där sammanlagt ett tiotal skott avlossas. Husrannsakan görs men motiv till skottlossningen saknas.

?En 55-årig man skjuts ihjäl i centrum i Delsbo, väster om Hudiksvall. En 67-årig man är häktad som misstänkt. 55-åringens hustru har tidigare lämnat honom och flyttat till 67-åringen. När 55-åringen är i Delsbo för att få henne att komma tillbaka dyker 67-åringen upp. Situationen blir spänd och 67-åringen avlossar två pistolskott.

JULI

?Två syskon, en 15-årig pojke och en 21-årig kvinna, dödas av sin far i deras bostad i Linköping. Den 60-årige fadern konstateras vid en rättspsykiatrisk undersökning lida av en allvarlig psykisk störning, något han även led av under brottstillfället. Mannen åtalas även för att ha försökt mörda sin hustru.

?En 39-årig somalisk småbarnspappa knivhuggs till döds på en gångväg bakom Hjällboskolan i Angered. En person som rastar sin hund på kvällen gör upptäckten. Offret har alla tillhörigheter kvar på sig varför polisen inte tror på rån som motiv.

?En 79-årig man dödas med en morakniv i en husvagn vid Grönbo, norr om Skellefteå. En 74-årig man ringer sedan själv till larmcentralen. De båda pensionärerna var bästa vänner sedan länge och är ute för att fiska vid Byskeälven. De festar också en del och båda var enligt polisen kraftigt berusade när de började bråka om någonting. Den häktade 74-åringen säger sig helt sakna minne av händelsen.

?En man från Vitryssland hittas styckmördad i en källare i en villa i Täby. Två vitryssar och en estländare sitter häktade. Enligt vad Aftonbladet erfar ska de tre genomföra ett beställningsmord på en kändiskrögare i Stockholm, men blir sedan inbördes osams.

?En 31-årig man hittas ihjälslagen i sin lägenhet i Bredäng i södra Stockholm. En tidigare idrottsstjärna, 36 år, och som varit Europamästare i sin gren, häktas som misstänkt för att ha dödat mannen i samband med ett inbrottsförsök.

?En man i 40-årsåldern hittas mördad i en lägenhet i Kärra på Hisingen, Göteborg, sedan grannar hört kraftigt oväsen och därför slagit larm till polisen. Den 39-årige innehavaren av lägenheten grips och häktas som misstänkt.

?En 65-årig pensionär hittas ihjälslagen i sin bostad i Björklinge norr om Uppsala. En misstänkt 18-åring grips senare av en polispatrull utanför Helsingfors där han står och liftar. 18-åringen och en 17-årig kamrat var bekanta med pensionären, som erbjöd dem att hyra hans bil.

?En 36-årig man, administratör på en skola, hittas mördad i sin lägenhet i Eslöv. En 45-årig man häktas som skäligen misstänkt. Polisen vill inte uppge vilken relation de hade till varandra.

?29-åriga tvåbarnsmamman Violeta Godevska hittas mördad på sin restaurang i Hedemora. En 23-årig släkting till hennes 43-årige make häktas senare som misstänkt. Den 43-årige maken dömdes två veckor före mordet till sex års fängelse för inblandning i en liga som smugglat heroin från Makedonien. Polisen uppger att motivet inte tycks ha samband med detta.

?En 49-årig man knivhuggs till döds framför ögonen på hustrun och de två barnen i samband med en minnesgudstjänst på Fittjaskolan söder om Stockholm. En 63-årig man grips som misstänkt. Polisen är tystlåten om motivet. Båda männen kom till Sverige från Irak för några år sedan. Den misstänkte är ensamstående, har hamnat i bråk tidigare och beskrivs som instabil.

?En man hittas död i en lägenhet i Södra Hammarbyhamnen, Stockholm, av en polispatrull som kommer dit för att avstyra ett bråk. En man i 35-årsåldern, tidigare dömd för våldsbrott, grips på platsen och anhålls och häktas senare.

AUGUSTI

?Den 26-årige fotbollssupportern Tony Deogan avlider av skadorna han ådrog sig vid vad polisen betecknar som ett huliganbråk i Högalidsparken i Stockholm inför matchen AIK-IFK Göteborg. Polisen får in en rad tips och hör en mängd personer upplysningsvis. Sammanlagt finns ett 60-tal uppslag som nu bearbetas vidare.

?En 25-årig tjetjensk man knivskärs till döds i Elleholm utanför Karlshamn i ett gängbråk mellan ryssar och tjetjener. Polisen misstänkte inte nationella motiv utan snarare privata. De sex inblandade uppger att de träffats för att prata, eventuellt om gemensamma affärer.

?Den tidigare s-politikern Pär Axelsson, 66, hittas död i sin lägenhet i Västerås där han mördats cirka två veckor tidigare. Polisen arbetar med kartläggning av både hans privata och yrkesmässiga liv, hittills utan några genombrott.

?En yngre man hittas mördad och bränd vid Hogdals bygdegård, intill hårdtrafikerade E6 norr om Strömstad. Polisen har kunnat säkra fragment av ett fingeravtryck men det har inte blivit någon träff i svenska register. Avtrycket undersöks nu mot Interpols register.

?En 80-årig kvinna knivskärs till döds i centrala Stockholm av sitt barnbarn, som antas vara psykiskt sjuk.

? En 39-årig man hittas knivskuren till döds i sin lägenhet i Borlänge. En 40-årig man anhålls i sin frånvaro. Båda är kända av polisen sedan tidigare.

?19-årig chilensk man knivskärs till döds i Bagarmossen sedan han och hans tvillingbror uppmanat tre finska romer att inte gå omkring med kniv bland barn.

?En 28-årig asylsökande kvinna från Mongoliet skjuts ihjäl i Olofström och den svenske 26-årige gärningsmannen skjuter sedan sig själv.

?En 23-årig kvinna slås ihjäl med ett bordsben i en lägenhet i Hökarängen i södra Stockholm. Hennes 36-årige man erkänner misshandel och vållande till annans död. Han förnekar att han skulle haft någon som helst avsikt att döda henne. När polisen kommer till platsen vid 21.30-tiden står han utanför och väntar med parets tvåårige son i handen. Enligt mannens advokat bodde paret inte ihop längre, kvinnan hade begärt skilsmässa.

?En 27-årig finsk rom skjuts ihjäl i Bagarmossen och två 22-åringar grips minuterna senare och häktas som misstänkta. Skottlossningen antas vara en hämnd för knivmordet på platsen dagen innan.

?En 43-årig man hittas ihjälstucken i en lägenhet i Västerås. Mannens 58-åriga sambo grips som misstänkt.

?En man i 30-årsåldern hittas mördad i ett skogsparti vid industriområdet Ar utanför Knivsta söder om Uppsala. Mannen var bosatt i Stockholm och tidigare straffad.

Anders Johansson