70 000 studenter får nobben av SJ

Studiemedel - nytt krav för att få rabatt

NYHETER

Nya regler gör att 70 000 studenter inte får rabatt på tåg och flyg.

Många kan nu tvingas sluta studera.

- Det är ofattbart att statliga företag får diskriminera vissa studenter så, säger Ann Ernestam, en av de drabbade.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
pendlare Ann Ernestam ska omskola sig till fastighetsmäklare. Nu får hon betala 1 500 kronor mer i månaden för sina resor till och från högskolan.

SJ och SAS ger studenter 30 procent på biljettpriserna. Men efter flera påståenden om utbrett fusk har man beslutat att ändra på systemet. Bara de som tar fullt studiebidrag från CSN har nu rätt till studentrabatt.

De nya reglerna innebär att tusentals studenter kan tvingas avstå från sina studier eftersom de inte har råd med resorna till och från studieorten.

Ann Ernestam är en av dem. Hon har jobbat som musikpedagog och förstört sina axlar med för många timmars fiolspel. Nu ska hon omskola sig till fastighetsmäklare på högskolan i Gävle.

Hade tänkt pendla

Eftersom hon har man och barn i Stockholm hade hon tänkt pendla till föreläsningarna.

- Eftersom jag redan har tolv terminers studier bakom mig har jag inte rätt till studiemedel. Då kommer jag heller inte att få någon studentrabatt på tåget, säger hon.

I Sverige finns det cirka 310 000 studenter. Av dem står cirka 70 000 studenter (22 procent) utanför studiemedelssystemet.

Ann Ernestam, som räknat med att åka till Gävle två gånger i veckan, har räknat ut att den uteblivna SJ-rabatten innebär en fördyring på över 1 500 kronor i månaden.

På SJ säger presschef Kajsa Moström att det har blivit så här därför att studentkårerna inte lyckats förse SJ med information om vem som är student och vem som inte är det.

Förvånande utspel

- Kommer de fram med ett annat förslag är vi intresserade, säger hon.

Utspelet förvånar Jens Christian Berlin, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer.

- Det där är helt nytt för oss. Samtliga rektorer vi har varit i kontakt med säger att det går att lösa, det handlar bara om att samköra några register, säger han.

Olle Castelius