Nu behöver inte korven innehålla kött

Förslag: Kravet på köttmängd i svenska charkvaror slopas

NYHETER

Livsmedelsverket vill slopa kravet på att korv och köttbullar ska innehålla kött.

Förslaget innebär en anpassning till EU:s regler för charkmärkning.

Foto: AP
Snart Inget Kött i Korven Livsmedelsverket vill slopa kravet på en viss köttmängd i charkvaror, som korv och köttbullar. Detta för att anpassa svenska regler till EU:s regler.

Wienerkorv och prinskorv måste idag innehålla minst 45 procent kött enligt svenska regler. Köttbullar och pannbiff måste innehålla minst 60 procent kött.

Förslaget är ett led i att anpassa den svenska charkmarknaden till EU:s regler. Livsmedelsverket presenterar förslaget i en remiss till 26 instanser.

Inom EU finns ingen nedre gräns för hur lite kött som får ingå i charkvaror, de kan i princip vara köttfria. Reglerna som nu kan försvinna har bara gällt för varor som är tillverkade i Sverige – och därför vill Livsmedelsverket ta bort dem.

- Vi kan inte hindra att något tas in från ett annat EU-land och har en annan sammansättning. Det kan förvirra konsumenterna, säger Birgitta Lund, avdelningschef vid SLV, till TT.

Falukorven är dock inte i fara. Det beror på att namnet falukorv hunnit bli skyddat. Därför är namnet falukorv även i framtiden en garanti för att korven innehåller det falukorv ska innehålla.

Idag är EU-regeln att mängden huvudingrediens i en charkvara måste anges.

Det räcker, tycker Livsmedelsverket.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM