"Särskilt vackra är vi inte men har ni tänkt på alternativet?"

Persson efterlyste utmanare i Norrköping

NYHETER

NORRKÖPING.Vem är det egentligen som utmanar statsminister Göran Persson om rollen som regeringschef?

  - Jag är den ende statsministern i Europa som inte har någon som vill ta över, sade han i ett tal i Norrköping på fredagen.

 - Jag leder inte världens mest briljanta regering. Statsråden tillhör inte den yppersta intellektuella eliten och särskilt vackra är vi inte heller, medgav Persson i ett tal inför Komvux-studenter på S:t Olofsskolan i Norrköping.

  - Men har ni funderat på hur alternativet ser ut? frågade han retoriskt.

  - Det finns en grupp som vill ta över efter mig, men ingen som vill peka ut någon annan. Det påminner mig om när mina barn gick på förskolan Tjädern och alla ville vara Lucia, sade Persson.

  - Jag vet inte vem som vill bli utrikesminister eller finansminister nu när riksbankschefen inte är aktuell längre.

  Trots detta varnade Persson för att valet kommer att bli mycket jämnt. Segern är långt ifrån vunnen, och varje gång någon dunkar honom i ryggen och säger att det här fixar sig så blir han livrädd.

  Valrörelsen handlar annars om rätt frågor, enligt Göran Persson.

  - Det var länge sedan vi hade en så tydlig ideologisk diskussion i en valrörelse som nu. Å ena sidan de som vill ha stora skattesänkningar, främst åt dem som redan har mycket, för att driva på samhället. Å andra sidan vi som säger nej, att vi måste använda det ekonomiska utrymmet till framför allt dem som arbetar i vård och omsorg.

  - Det är många som tycker att deras jobb inte uppskattas efter förtjänst, framhöll Persson.

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM