Dömd hiv-man anmäld igen

26-åringen har smittat minst tre kvinnor

NYHETER

Ytterligare en kvinna har polisanmält den 26-årige hiv-mannen från Kristianstad.

Mannen är sedan tidigare dömd till sex års fängelse för att ha hivsmittat två kvinnor genom att ha oskyddat sex med dem.

Mannen kom som sextonåring till Sverige 1993 från Somalia. Då upptäcktes det att han var hiv-smittad. Trots att han fick information om hur smittan sprids, hade han oskyddat sex med flera kvinnor.

Redan 1999 pekades mannen ut som smittkälla av en hiv-smittad kvinna. Och i mars 2001 tvångsisolerades han enligt smittskyddslagen.

I länsrättens dom om tvångsisolering konstaterades att mannen ljugit om sina sexuella kontakter inför läkarna. Det konstateras också att han under lång tid haft oskyddade samlag med flera kvinnor.

Kan bli åtal och ny rättegång

Förutom de två fall mannen är dömd för, har nu totalt fem kvinnor anmält honom. Fyra av dem har inte smittats av hiv.

En ny förundersökning mot mannen pågår.

- Nu återstår bara förhör med mannen om de nya fallen. Sedan blir det beslut om åtal och en ny rättegång, säger Eva-Marie Dahlstedt, utredare vid Kristianstadspolisen, till Sydsvenska Dagbladet.

När mannen dömdes i april blev domen även livstids utvisning efter det avtjänade fängelsestraffet. Mannens advokat överklagade utvisningsbeslutet till Högsta domstolen (HD) och betecknade det som inhumant, men beviljades inte prövningstillstånd.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, TT