Livstidsdömd rymde med hjälp av mobilen

Christian Bruzzone söks i flera länder

NYHETER

Polisen misstänker att livstidsdömde Christian Bruzzone, 29, rymde från Hall med hjälp av en insmugglad mobiltelefon.

Rymlingen söks både i Sverige och utomlands – men polisen har fortfarande inget spår efter den man som är dömd för ett mord inne på krogen ”Broder Tuck”.

Christian Bruzzone visste inte i förväg när han skulle få lämna det hårt bevakade fängelset. Trots det lyckades han i onsdags passa på att rymma i samband med lufthålspermissionen från Hall, alltså en permission som personen inte vet om i förväg.

Polisen misstänker att han själv planerat rymningen – och fått en mobiltelefon insmugglad för att kunna kontakta sin kumpan

Inte svårt smuggla in mobil

- Det är inte så svårt i dag. Hur stor är den minsta mobiltelefonen? säger Claes-Göran Nilsson, chef på spaningsroteln i Södertälje, till aftonbladet.se.

När Christian Bruzzone väl kontaktat sin medhjälpare hade fängelsepersonalen aldrig en chans. Så fort han och de tre väktarna kommit it från bowlinghallen, rusade han ifrån dem och hoppade upp på en väntande blå- och vitfärgad motorcykel.

- Om en motorcykel drar så får den åka. Det går inte att åka i fatt den och risken finns att han åker på någon, säger Claes-Göran Nilsson.

Stort pådrag

Ett stort polispådrag drogs igång. Under onsdagen sökte polisen utan resultat i området kring Södertälje och rikslarm har utfärdats. Mannen bedöms som farlig och de senaste dagarna har Södertäljepolisen arbetat intensivt för att få fast honom. Dessutom söks 29-åringen internationellt via Schengensamarbetet Sirene.

- Det är Kriminalvårdsmyndigheten som håller i den biten. Om det inte redan är gjort så är det på gång, säger Claes-Göran Nilsson.

Polisen koncentrerar sig nu på inre spaning. Det betyder att man försöker kartlägga mannens bekantskapskrets och ta fram uppgifter som kan leda dem till rymlingen.

Uppmärksammat mål

Det så kallade ”Broder Tuck”-mordet är ett av de mer uppmärksammade rättsfallen på senare år. Den 9 juli 1998 mejades en 36-årig man ned med automatvapen på den fullsatta krogen Broder Tuck på Götgatan i Stockholm.

Christian Bruzzone – då 26 år – åtalades efter att polisen säkrat DNA-spår på platsen. Han och en annan man dömdes till livstid för mordet – först av Stockholms tingsrätt och sedan av Svea hovrätt 1999.

I en mycket unik dom friade Högsta Domstolen den andre mannen i maj 2001. Mannen beviljades resning efter en rad avslöjanden i TV4:s ”Kalla Fakta”.

Mattias Lundell