Hyresvärd åtalad för dödstortyr av kvinna

Åklagarens bevis: Gärningsmannens egna bilder

1 av 2 | Foto: polisen
Hyresvärden misstänks ha borrat kvinnan i öronen med en skruvdragare.
NYHETER

Hyresvärden brände den 42-åriga kvinnan med blåslampa, knäckte hennes arm, knivskar henne, borrade henne i örat – och fotograferade tortyren.

Det hävdar åklagaren som i dag åtalade den 46-årige hyresvärden för de månader av svåra övergrepp dödade kvinnan.

- Jag har valt att kalla misshandeln tortyrliknande, säger åklagaren Ola Laurell till Aftonbladet på måndagen.

I våras hittades en 42-årig kvinnas förkolnade kropp i en utbränd bil i Skinnskatteberg. Misstankarna riktades omedelbart mot hennes sambo – som erkände mordet.

Men polisen tvekade och så småningom kröp sanningen fram.

Enligt polisen var det hyresvärden som krävt att sambon skulle bränna kvinnan och sedan ta sitt liv. Man misstänker att det var kulmen på månader av terror mot paret.

Paret bodde hemma hos 46-åringen och hans sambo på en gård utanför Örebro. Hyresvärden ska hela tiden ha hållit dem i skräck och utsatt dem för systematisk tortyr.

I dag åtalades de tre som fanns kvar i livet efter veckorna av våld:

Hyresvärden åtalas för sex fall av grov misshandel och/eller grovt olaga tvång, två fall av misshandel och ett av olaga hot, två falla av olaga frihetsberövande, grov olovlig körning, brott mot griftefriden, bedrägeri och grovt vållande till annans död.

Hyresvärdens sambo åtalas för brott mot griftefriden, grovt skyddande av brottsling och misshandel av den 42-åriga kvinnan.

Kvinnans sambo åtalas också för brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling.

Åtalet berättar punkt för punkt om den tortyr som kvinnan och hennes sambo misstänks ha utsatts för:

Vid ett tillfälle i mars eller april stack hyresvärden en roterande elektrisk skruvdragare i kvinnans öra så att hon skadades.

En annan kväll knuffade hyresvärden omkull henne i köket. Han tryckte upp hennes arm på ryggen tills den bröts av.

Under en utflykt uppmanade hyresvärden henne att dränka sig själv i en sjö – och hon tvingades ut i vattnet på en gungfly. Alternativet kvinnan gavs var att hon annars skulle få knäskålarna sönderskjutna.

Hyresvärden tvingade ut kvinnan och hennes sambo i garaget. Han band fast sambon med en rem runt halsen och satte en fot över kvinnans hals. Därefter fick hon olja hälld över sig innan hyresvärden attackerade henne och hennes sambo med en gasolbrännare.

Hyresvärden band vid ett tillfälle fast kvinnan vid en stol. Hon fick en så kallad bettarm, som används vid hundträning, fastsatt på armen. Sedan bussade han en schäfer och en rottweiler på henne. Han hotade även att flytta bettarmen till hennes vänstra, brutna, arm.

Kvinnan och hennes sambo försökte flera gånger lämna huset. Vid ett av tillfällena satte de sig i en bil för att åka. Hyresvärden tog då en annan bil och körde på deras fordon flera gånger så att de varken kunde eller vågade fortsätta.

Vid en sista attack – i slutet av maj i år – sparkades kvinnan minst tre gånger i magen. Hon blev mycket sjuk och dog tre dagar senare.

Uppräkningen av brott fortsätter på flera sidor i åtalet. Åklagaren skriver om brotten:

"Misshandelsbrotten är grova då de satts i system, målsäganden (kvinnan) inte fått möjlighet att söka läkarvåld, brotten varit av tortyrkaraktär, vid vissa tillfällen innefattat livsfarligt våld och NN (hyresvärdens namn) i övrigt visat särskild hänsynslöshet och råhet."

Åtalet gäller dock den lägre brottsgraden – grovt vållande till annas död. Något annat var inte möjligt.

- Jag har inte kunnat bevisa att han har haft uppsåt att döda kvinnan, säger Ola Laurell.

Själv har hyresvärden sagt:

- Det var ett förfärligt supande 6-7 dagar i veckan. Jag minns ingenting av händelserna. Jag kan varken förneka eller erkänna.

Men redan vid husrannsakningen beslagtogs mannens datorer. I dessa hittade polisen en rad viktiga bevis – hyresvärdens egna bilder av tortyren. Trots att samtliga bilder hade raderats lyckades man rädda dem.

- Vi har några av landets bästa it-brottsutredare, säger Göran Gunnarsson, vid Örebropolisen, till aftonbladet.se.

Han säger att det är mycket obehagliga bilder. Många av dem är tagna under kvinnans sista månad i livet.

Den 46-årige hyresvärden har tidigare dömts till tio års fängelse för en rad grova brott. 1986 dömdes han till fyra års fängelse för grov misshandel för att ha misshandlat sina styvbarn svårt. En två år gammal flicka duschades med iskallt vatten, hon tvingades äta malen peppar, hon fick hårtestar avslitna och hon slogs hårt på stjärten.

En annan gång vred hyresvärden flickans båda ben tills de bröts. Han gav sig även på en sex månader gammal pojke. Babyn skållades svårt med hett vatten.

Efter frigivningen träffade hyresvärden en ny kvinna. Även hon hade en liten dotter. Det barnet dog av svåra inre skador, bland annat hade en halskota brutits. Och 1990 dömdes 46-åringen till sex års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Mattias Lundell, Carl Hjelm

ARTIKELN HANDLAR OM