"Jag jobbar dygnet runt"

Mona Sahlin (s) chattade med aftonbladet.se:s läsare

NYHETER

Arbetet som integrationsminister är slitsamt - men det jobb som Mona Sahlin helst av allt vill ha.

Det sa hon när hon chattade med läsarna.

Här är hela chattet.

Queeneva säger: Varför blir invandrare behandlade som andra klassen medborgare?

Mona Sahlin säger: Det ska de inte bli, men diskriminering, både på arbetsmarknaden och i andra sammanhang är tyvärr förklaringen. Därför är det den och inte för låga krav som är förklaringen.

100Sosse säger: Vilken fråga anser du vara viktigast i årets valrörelse?

Mona Sahlin säger: Att säga nej till skattesänkningar och ja till fler anställda i vård och skola.

Kenth H säger: Hur mycket tänker (s) stasa på invandrare och flyktingar?

Mona Sahlin säger: Invandrare och flyktingar ska ha samma rättigheter som alla andra som bor i Sverige. Och för att få det så måste man få större resurser för svenskundervisning och praktikplatser i arbetslivet.

makke säger: Är det inte jobbigt att vara integrations minister när Sverige knappt bedriver någon integrationspolitik

Mona Sahlin säger: Jo, det är jobbigt att vara integrationsminister just därför att vi bedriver så mycket integrationspolitik så att jag jobbar dygnet runt.

Karin2 säger: Skulle du vilja vara någon annan minister? Tex miljöminister eller finansminister?

Mona Sahlin säger: Det roligaste jag kan tänka mig är att vara just integrationsminister, det är vad jag velat hela tiden.

David säger: Vad kommer Socialdemokraterna att förbättra för oss högskolestudenter under kommande mandatperiod om ni vinner?

Mona Sahlin säger: Måste jag välja något så är det att bygga minst 20 0900 studentbostäder, eftersom brister på billiga bostäder för just er studenter är stor.

aao_patch_111to120.exe säger: Är det inte bättre att bygga fler härbärgen så vi kan hjälpa våra hemlösa i Sverige innan vi tar in fler invandrare i samhället?

Mona Sahlin säger: Det är idiotiskt att sätta två grupper som behöver solidaritet och stöd mot varandra. Sverige hare råd med både en generös flyktingpolitik och bostäder åt hemlösa.

frida säger: Tycker du att Sverige bara ska ge bistånd till demokratier?

Mona Sahlin säger: Allt mindre bistånd går till regeringar. Allt mer går direkt till förtryckta fattiga människor. Människor som bor i diktaturer behöver ofta mest stöd.

Norge säger: Hei Mona! Stå på, du er en helt i Norge. Blir du statsminister snart?

Moderator säger: "Helt" är norska för hjälte.

Mona Sahlin säger: Tack för supporten. Vår statsminister heter Göran Persson och han är alldeles utmärkt.

Kenth H säger: Varför tror du att (m) och (fp) vill ställa större krav på invandrare och flyktingar men inga krav på sig själva??

Mona Sahlin säger: Jag tycker att båda två fiskar i grumliga vatten. Vi behöver ställa krav på Sverige - att inte diskriminera. Det borde de tala mer om.

Vicky31 säger: Om du får välja en historisk kvinna som förebild vem väljer du då?

Mona Sahlin säger: Fredrika Bremer, en av de som kämpade för kvinnors rösträtt.

serung säger: Vad är en kännetecknar en feminist enligt dig?

Mona Sahlin säger: En som ser att kvinnor och män har olika villkor beroende på kön - och vill ändra det.

Skeptisk säger: Borde inte jämlikhetsfrågor lösas i samförstånd. Du diskuterar dessa frågor som det vore krigspolitik. Vi är inga androgyner. Uppmuntra kvinnor att välja industrijobb så ska du se att det ordnar sig på sikt.

Mona Sahlin säger: Jag tror inte man når jämställdhet genom att låtsas att det inte handlar om kamp. Om kvinnor ska ha mer makt så är det hotfullt för de som har makten idag. Snälla flickor kommer till himlen - vi andra kan gå hur långt som helst.

Michael säger: Hej Mona, tala om för mig varför jag ska rösta på socialdemokraterna

Mona Sahlin säger: Om du istället för sänkt skatt vill ha fler lärare och mer sjukvårdspersonal.

BIBBI säger: Jag har länge undrat över vår invandrar politik i Sverige....ska vi bedriva samma invandrar politik som i DK...man blir rädd för dessa kalla vindar som blåser i Europa när det gäller invandringen...eller vad tycker du ?

Mona Sahlin säger: Vi ska absolut inte föra samma politik som i Danmark. Det blåser verkligen kalla vindar. Och jag hoppas verkligen att vi efter valet kan vara ett land utan främlingsfientliga partier.

otto säger: hej Mona ...hur känns det att börja lova en massa igen som ni inte håller bara för att vinna valet(ej Moderat)

Mona Sahlin säger: Vi lovar inget som vi inte redan har avsatt pengar till i budgeten. Sverige ska inte låna till sin egen välfärd.

Frågvis säger: Tror du inte att din strävan efter s.k positiv särbehandling kan tolkas som aningen rasistisk och bakåtsträvande? Själv gör jag det

Mona Sahlin säger: Är du lika upprörd över den negativa särbehandling som många upplever? Eftersom vi alla är olika så måste därför samhällets stöd ibland se olika ut.

RaWbErT säger: Det var mycket tal om EU-s utvigning i förra valet. Blir det någonting av det, eller västeuropa kommer att bli isolerad framöver med stora murar runt om?

Mona Sahlin säger: EU:s utvidgning pågår för fullt. De första nya medlemsländerna kommer troligen om två år. Till exempel ligger Polen långt framme.

Palme Rulez säger: Vad tycker du om Perssons insats än så länge?

Mona Sahlin säger: Mycket, mycket bra. Det är starkt att ha vänt en så kritisk bild till att faktiskt bli så populär.

Patrik säger: Går du före i kön?

Mona Sahlin säger: Vilken kö?

Kenth H säger: Är du för fri arbetskraftsinvandring? Om så, klarar vi av att ta emot fler flyktingar?

Mona Sahlin säger: Redan idag är det fri arbetskraftsinvandring i hela EU, som om några år kommer att omfatta fler länder. Någon större arbetskraftsinvandring utöver det är inte rimlig idag.

Borat säger: hej Mona, vågar du tippa valet? får ni egen majoritet med V?

Mona Sahlin säger: Jag tippar inte ens på stryktipset, men jag hoppas vi blir mycket större än i förra valet.

Johnny säger: Hur känns det att du inte vann omröstningen "snyggast i regeringen"? Jag tycker att du är snyggast. Bara så du vet det. Anna Lindh kommer tvåa... och sen Thomas Bodström.

Mona Sahlin säger: Jag är djupt besviken över att inte vinna denna tävling. Jag får skärpa mig till nästa gång.

Anneli säger: Vad ska jag ha för bra argument för de som tänker rösta blått vilket jag inte kan tänka mig

Mona Sahlin säger: Tänk efter hur mycket du själv betalar i skatt och hur mycket det skulle kosta om du blev riktigt sjuk eller råkade ut för en olycka. Jag tycker fortfarande skatt är något vackert.

Förstår ingenting säger: Varför har inte sverige protesterat mot USA:s behandling av fångarna på Kuba,det finns även Svenska medborgare där.

Mona Sahlin säger: Vad jag vet har Anna Lindh och UD gjort mycket för att hjälpa den svensk som sitter där och även protesterat mot behandlingen.

JonasRby säger: Händer det ibland att du som politiker känner dig ouppskattad?

Mona Sahlin säger: Ja, ibland tycker jag vi politiker beskrivs väldigt orättvist, men jag trivs faktiskt väldigt mycket med det här uppdraget. Det är inte särskilt synd om oss.

carole säger: Hejsan. Jag undrar vad som ska göras åt lönerna? jobbar och sliter i en affär för en timlön på 83kr och så är de skatt på de.

Mona Sahlin säger: Som du vet bestämmer ju inte regeringen lönerna. Det bästa vi kan göra är att göra det så lönsamt som möjligt för företagen så att de har råd att betala bra löner, samt att se till att din fackförening är stark och kan förhandla bra för dig.

saras säger: Hej Mona, vad tycker du att man ska göra för att rädda invandrar flickor, så att de inte känner sig hotade?

Mona Sahlin säger: Alla som jobbar i socialförvaltning eller polisen måste ta de här flickornas rädsla på allvar. Dessutom måste vi se till att det finns skyddat boende åt alla som behöver det. Det svåra är att också få alla män att acceptera att flickor ska gifta sig med den man är kär i.

aftonbladet.se