Därför luktar pappa illa

Ny studie: Vi föredrar lukten från främlingar

NYHETER

Farsan stinker - av armhåla, gympadoja och gamla kalsonger.

Men bråka inte med honom för det.

Han gör det för att undvika inavel.

Foto: PER BJÖRN
familjen stinker Barn tycker inte om sin pappas doft, enligt en ny amerikansk undersökning. Mammor däremot, har mer problem med sina svettiga barn.

En ny amerikansk studie vid Wayne State University i Detroit visar att familjemedlemmar inte gillar varandras dofter.

Doktoranden Tiffany Czilli försåg 25 barnfamiljer med luktfria t-shirtar, luktfri tvål och påsar med namn. Försökspersonerna sov sedan med tröjorna i tre nätter, de fick bara tvätta sig med den luktfria tvålen och lägga tröjorna i påsar varje morgon.

Föredrog främlingar

Därefter fick familjemedlemmarna lukta på varandras tröjor samt på tröjor med helt okända människors svettdoft. Både mammor och pappor kunde sniffa sig fram till sina egna barns tröjor, men inte skilja mellan barnen.

På frågan om vilka dofter de tyckte bäst om visade det sig, till forskarnas förvåning, att alla föredrog främlingarnas lukt. Mammor tyckte särskilt illa om sina egna barns doft och barnen ogillade i synnerhet pappas lukt.

Försöksledaren Tiffany Czilli tror att naturen kan ha ordnat det så att vi ogillar lukten av de närmaste familjemedlemmarna, som ett sätt att undvika incest och inavel.

Inte närmare granskad

- Visst kan det vara så, säger psykologen Mats Olsson, luktforskare vid Uppsala universitet. Det ligger i linje med de två andra studier som slagit fast att kvinnor föredrar doften av en man vars genuppsättning skiljer sig från hennes egen.

- Men den här amerikanska studien är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift, så det är inte säkert att den håller för en närmare granskning. Det måste inte ha med inavel att göra. Det kan lika gärna vara så att vi ogillar doften av de som vi måste trängas med i badrummet varje dag!

Kim Nickius, 11, Kållered:

- Nej. Fast kanske lite ibland när de kommer hem från jobbet.

Vilde Hutchinson-Kay, 9, Göteborg:

- Ja, ibland när de har varit och tränat. Då luktar de svett och det luktar inte gott.

Melissa Isakovic, 10, Göteborg:

- Nej, det gör de inte. De svettas aldrig.

Sofia Fantini, 16, Partille:

- Inte mamma, men både min pappa och min lillebror har en otäck svettlukt.

Andreas Oxelgren, 8, Göteborg:

- Nej, ha ha! Jag har aldrig märkt att de luktar.

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM