Sände brev till kungen - fick sparken

NYHETER

ROM-CAPRI. Drottning Victorias brev till läkaren Axel Munthe orsakar skandal hundra år efter att de skrevs.

Chefen för det berömda Munthe-museet på Capri har fått sparken.

Orsak: hon skickade breven till kungen.

Villa San Michele Villa San Michele skapades av läkaren och författaren Axel Munthe och är numera världsberömt. Drottning Victoria lärde känna Munthe 1893 och bodde långa tider på Capri. Hon slog sig ned i Italien definitivt1926 där hon dog fyra år senare. Vid sin död 1949 donerade Munthe villan och dess inventarier till svenska staten. Förutom museet inrymmer San Michele ett gästhem för svenska konstnärer och författare.

- Hon har försökt smussla undan breven för att hindra forskare från att ta del av dem. Det är mycket upprörande, säger författaren och akademiledamoten Per Wästberg.

Han är även ordförande för den stiftelse som driver Munthe-museet Villa San Michele på ön Capri i Italien.

Historien började i höstas när en donator överlämnade tiotalet brev till museets intendent Ann-Marie Kjellander. Bland annat en förtrolig brevväxling mellan Gustaf V:s maka, drottning Victoria, och hennes livmedikus, Axel Munthe.

Inte sexuellt

- Det var inte sexuellt. Men nu har vi belägg för att Munthe fyllde ett vakuum i ett inte alltigenom lyckligt äktenskap, säger Bengt Jangfeldt, en av de forskare som ser fram mot att studera breven närmare.

Enligt donatorns instruktioner skulle breven lämnas till svenske kungen för att på sätt undvika framtida handel med de "känsliga" dokumenten.

- Jag funderade över vad jag skulle göra. Till slut valde jag att skicka dem direkt till kung Carl Gustaf. Jag ansåg att breven var av privat natur och att kungen var den som bäst bestämde hur de skulle förvaras, säger Ann-Marie Kjellander till Aftonbladet.

Men det tyckte inte styrelsen för stiftelsen San Michele. Ordförande Per Wästberg gick i taket och menade att Kjellander överskridit sina befogenheter.

Ett kontraktsbrott

Han övertygade kungen och denne överlämnade så småningom breven direkt till Per Wästberg. De finns numera på Riksarkivet i Stockholm - dit även resten av Munthe-arkivet flyttats.

Ett kontraktsbrott mot donatorn, hävdar Ann-Marie Kjellander. Grov illojalitet mot styrelsen och stiftelsens uppdrag, kontrar Per Wästberg.

Ann-Marie Kjellanders anställning gäller till oktober 2004. Men efter ett styrelsemöte nyligen fick hon sparken från och med juli nästa år.

I Italien talar kultureliten om stalinistiska metoder.

Borgmästarna på Capri och Anacapri har uttalat sitt stöd för Ann-Marie Kjellander.

Själv har hon svarat med att stämma Per Wästberg och styrelsen.

- Uppsägningen är fullständigt lagvidrig. Det handlar egentligen inte alls om de kungliga breven. En gissning är att Per Wästberg själv vill sätta till nästa intendent, säger Ann-Marie Kjellanders advokat Gösta Bergman.

Men det förnekar Per Wästberg. I stället avslöjar han att Ann-Marie Kjellander i ett brev till kungen antytt att medalj vore lämplig belöning för hennes lojalitet.

Offrat mitt rykte

- Ann-Marie Kjellander bevakar svartsjukt alla som närmar sig San Michele. Vi har länge fått klagomål om hennes sätt att behandla gästerna. Jag har hittills hållit henne om ryggen och offrat mitt eget rykte för hennes skull, säger Per Wästberg.

Åke Malm