Storbråk om valduell i SVT

Persson hotar att hoppa av debatten

NYHETER

LINKÖPING

Valrörelsens första praktgräl är ett faktum.

Göran Persson hotar att hoppa av den stora tv-debatten mot Bo Lundgren.

- Statsministern visar ett förakt för hela valrörelsen, kontrar moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson.

Foto: MAGNUS WENNMAN
OTYDLIG MOTSTÅNDARE Statsminister Göran Persson tycker att de borgerliga borde vaska fram en riktig utmanare till honom. "De har stenhårt drivit frågan om personval men kan inte lansera en statsministerkandidat", säger Persson. Därför ser han heller ingen anledning att diskutera med moderatledaren Bo Lundgren.

Duellen mellan Göran Persson och Bo Lundgren i SVT två dagar före valet har på förhand pekats ut som det mest spektakulära tv-mötet i valrörelsen.

Ett möte mellan ledarna för de två stora partierna, en ideologisk kamp under slutspurten.

Men det är inte längre säkert att debatten över huvud taget blir av - och det har i sin tur utlöst det första storbråket i en valrörelse som av bedömare hittills beskrivits som den ljummaste i mannaminne.

Ta fram utmanare

Det började med att statsministern gick till attack mot de borgerliga partierna som han anser borde vaska fram en utmanare till honom.

- Ett val handlar ändå om vilken regering landet ska ha. Det är ju inte bara partier utan också personer som ska väljas och jag tycker att det är märkligt att vi har borgerliga partier som stenhårt drivit frågan om personval men som inte är så pass elementära att de kan lansera en statsministerkandidat.

Du försökte göra Lundgren till huvudmotståndare när du nyligen ställde upp i en duell med honom i Aktuellt. Blir det fler försök?

- Före tv-matchen borde han ha skaffat sig någon slags uppbackning så jag vet när jag står där att det är den här mannen som företräder borgerligheten som statsministerkandidat.

- Annars är det en partiledare jag pratar med. Varför ska jag diskutera med en sådan när jag har sagt nej till Maud Olofsson och Lars Leijonborg?

Hotet från Persson att hoppa av SVT:s duell fick i sin tur högern att gå i taket i går kväll.

Visar förakt

Bo Lundgren var inte anträffbar, men moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson blev märkbart upprörd.

- Jag blir häpen, Persson visar ett förakt för hela valrörelsen. Ska Sveriges statsminister diktera villkoren för både SVT och oppositionen? Jag tycker Perssons agerande är oerhört märkligt, det gör mig djupt bekymrad, säger Magnusson.

"Vi gör inte så"

Men skulle inte oppositionen tjäna på att utse en huvudmotståndare?

- I den svenska traditionen gör vi inte så, det vet Persson mycket väl.

Oisín Cantwell