”En kombination av tur och uthållighet”

Leijonborgs förklaring till fp:s uppsving - partiet vågar säga sanningen

1 av 9
KOLL PÅ KONKURRENSEN Jag käkar en kvällssmörgås, en bagel, på rummet på riksdagen och tittar på SVT:s utfrågning av c-ledaren Maud Olofsson.
NYHETER

Folkpartiet är valrörelsens hittills största överraskning. Efter att länge ha legat och krälat vid 4-procentsspärren har partiet svingat sig upp flera procentenheter.

- Tur och uthållighet, säger Lars Leijonborg.

Det går snabbt att intervjua Lars Leijonborg. Han har nämligen den ovanliga egenskapen att han svarar på de frågor som ställs. Inte på dem han hoppats att få.

Just nu är han jätteglad och ser till och med lite längre ut än tidigare. Efter år av motgångar ser folkpartiet ut att ha fått lite luft under vingarna.

6,1 procent i senaste Sifo. Det var länge sedan ni låg så bra till i opinionsmätningarna. Varför?

- En kombination av tur och uthållighet. Vi har murat länge på ett fundament av förtroende genom att driva sakfrågor och säga en del sanningar som etablissemanget inte gillar. Dessutom fanns ett sug efter en tydlig sakfråga när jag tog upp invandrarfrågorna.

- Jag skulle vilja påstå att det som hänt de senaste två veckorna är unikt i Europa. Ett flyktingvänligt parti som dragit i gång en debatt om integration. I andra länder är det de som är emot flyktingar och invandrare som tar debatten.

Ni fick ett väldigt genomslag för förslagen om krav på svenskkunskap för medborgarskap, mobilförbud i skolan, gräns för storleken på barngrupperna på dagis med mera. Är vardagen er nya paradfråga?

- Alla partier vill väl tala om sådant som berör många.

Du talar mycket om invandrare och flyktingar och deras möjligheter och rättigheter. Har du själv invandrare anställda i din stab?

- I min egen stab är det ingen. Men här på riksdagskansliet och i mitt tätaste nätverk finns det.

Sverigedemokraterna ställer upp i minst 50 kommunalval. Tycker du att de ska få annonsera i tidningarna?

- Ja, om det inte strider mot svensk lag. Marit Paulsen brukar säga att trollen spricker i ljuset. Ett av de här gruppernas bästa argument är att etablissemanget inte vågar möta dem. Jag tycker inte att man ska bjuda på det.

Ni vill införa ungefär samma invandringspolitik som moderaterna gjorde för ett par år sedan. Sedan vill ni förstatliga skolan precis som m. Är folkpartiet ett moderaterna light?

- Det tycker jag inte. Man ser stora skillnader, även i de här två exemplen, om man tittar lite närmare. Vi har en mer social inriktning än moderaterna.

Folkpartiet vill sälja statliga Vin & Sprit. Varför det?

- Därför att företaget inte har ett dugg att göra med en social alkoholpolitik längre vilket var meningen från början. Nu är det en rent kommersiell aktör som kränger starksprit över hela världen. 20 miljarder räknar vi med att man skulle kunna få in att göra bra saker för.

För andra gången i riksdagsvalet är det möjlighet att personrösta. Vem ska du kryssa?

- Det är känslig fråga, en rad av mina bästa vänner kandiderar i den valkrets jag röstar. Men jag kommer nog inte att avstå från att kryssa.

Kanske på dig själv?

- Jag röstar i en annan valkrets än jag kandiderar.

SE-bankens chefsekonom Klas Eklund anser att 2002 har stora likheter med 1988. Efter det valet kom den stora kraschen. Vad sägs om parallellen?

- Den är mycket tänkvärd. Viktiga frågor som ekonomi och tillväxt är nästan borta ur den här valrörelsen. I utländska tidningar däremot bävar man för framtiden, det kan gå jättebra men det kan också gå dåligt. Om det går dåligt är Sverige alldeles för illa rustat.

De borgerliga partierna vill införa en vårdgaranti. Är det inte pinsamt att lova något som borde vara en självklarhet i ett välfärdssamhälle?

- Jo, betalar man skatt så borde man få den rätten utan en garanti. Men får man inte det så måste man öka trycket på det offentliga systemet.

Moderaterna vill sänka skatten med 130 miljarder, socialdemokraterna säger att de inte vill sänka den alls. Vad säger folkpartiet?

- Det beror på hur man räknar. Men i runda tal handlar det om 20 miljarder.

Det ser ut som om bara åtta, eller 2,3 procent, av de riksdagsledamöter som väljs in i höst kommer att vara födda utanför Norden. Vad säger du om det?

- Det är alldeles för lite. Vi har jobbat mycket med den frågan men får vi exakt lika många mandat som i förra valet kommer ingen folkpartist i riksdagen att vara född utanför Norden. Går vi däremot framåt kan det blir flera. Det skulle betyda mycket för trovärdigheten när vi talar om integration.

"I dag känns det som om oppositionen i bästa fall testar några preliminära idéer och slagord", skrev en person på en ledande liberal ledarsida förra veckan. Vem?

- Det vet jag inte.

Det var en av dina företrädare, Per Ahlmark, tidigare vice statsminister (fp). Är ni osams?

- Han verkar i alla fall vara osams med mig, det tycker jag har framgått av hans artiklar. Det är tråkigt, han har betytt väldigt mycket för mig. Jag jobbade som talskrivare åt honom i segervalet 1976. Men han är sådan att han säger vad han tycker.

Det borgerligt styrda Stockholms läns landsting går med underskott vilket är olagligt. Vad tycker du om det?

- Mina partikamrater i landstinget anser att det är otänkbart att fortsätta. Antingen får man höja skatten eller ändra skatteutjämningssystemet. Det sannolika är en kombination.

Tio procent av all sjukvård är privat. Är det lagom?

- Idealet är att patienterna får välja. Jag kan tänka mig att det vore bra om andelen vore större.

Efter dig själv - vem vill du helst ha som statsminister?

- Jag svarar inte på den frågan. Det är ingen idé att förhandla om det offentligt.

Enligt Maud Olofsson utgör folkpartiet och centern "en borgerlig vänster". Håller du med?

- Jag tycker att vi har ett överskott av etiketter i politiken. Men hennes tankegång håller jag med om helt och hållet. Det är vi som har störst möjlighet att vinna väljare från socialdemokraterna eftersom vi slår vakt om välfärdsuppgifterna på ett annat sätt än m och kd i exempelvis familjepolitiken.

Varför heter du Ansgar?

- Det har förmodligen med Nordens apostel att göra. Jag känner ingen annan som heter det. (Det finns 320 Ansgar i landet.)

Lena Mellin