18-åringen bröt ihop - erkänner Rinkebymordet

Dramatisk vändning - yngste brodern tar på sig dödsskjutning

1 av 4 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
MORDPLATSEN Natten till den 27 mars i år sköts en 19-årig man till döds på Rinkebys tunnelbanestation.
NYHETER

Rättegången för mordet i Rinkeby tog i går en oväntad vändning när en av de anklagade männen plötsligt erkände.

- Det var jag som sköt de dödande skotten, sa han till sin advokat.

Förhandlingen avbröts omedelbart på åklagarens begäran.

Den 27 februari i år mördades en 19-årig man i Rinkebys tunnelbanestation. Fyra unga män, tre bröder och en kusin, greps och åtalades för mordet. Samtliga fälldes i tingsrätten.

Fyra års sluten vård

En 24-åring dömdes till livstids fängelse och en 20-åring till åtta år. Den yngste brodern, 18 , samt deras 17-årige kusin dömdes till fyra års sluten ungdomsvård.

Domen överklagades till hovrätten som hade huvudförhandling i går. Men nya uppgifter gjorde att åklagaren begärde att få avbryta rättegången och återuppta förundersökningen.

- Den yngste broderns advokat kom till mig och sa att hans klient erkänner att han sköt de dödande skotten. Han och några andra ska nu höras ytterligare, säger Henrik Söderman vid Stockholms andra åklagarkammare.

Började gråta

Enligt uppgifter till Aftonbladet har den åtalade 18-åringen mått mycket dåligt. I onsdags började han plötsligt gråta under ett samtal med sin advokat och i går lämnade han lång rad nya uppgifter.

Utöver att han höll i pistolen har han också berättat att den 17-årige kusinen var med på platsen. Han ska dock inte ha varit inblandad i själva mordet.

- Min klient är väldigt tagen av det som hänt och får lugnande medel uppe på häktet, säger hans advokat Thomas Rothpfeffer.

Enligt honom hävdar 18-åringen att han känt sig hotad av den nu döde 19-åringen och sökte upp honom för att slåss.

- Men så utvecklades saken på ett annat sätt. Han har berättat varför han sköt men jag vill inte föregripa polisutredningen, säger Thomas Rothpfeffer.

Tror på berättelsen

Kammaråklagare Henrik Söderman tror på 18-åringen när denne erkänner skotten men lägger ingen större vikt vid berättelsen i övrigt. Att 18-åringen ska ha utfört gärningen på egen hand avfärdar han helt.

- Jag har fått en fjärdedel av händelseförloppet bekräftat. Nu väntar jag bara på de andra tre fjärdedelarna, säger Henrik Söderman.

Olle Castelius