Dödsdomen väcker avsky

91 000 läsare protesterar mot avrättningen av Amina Lawal

1 av 3
En av många Skådespelaren Kim Anderzon skriver under protesten mot Amina Lawals dödsdom på Aftonbladet.se. "Jag har reagerat med avsky", säger hon.
NYHETER

Över 91 000 av Aftonbladets läsare har protesterat mot dödsdomen mot småbarnsmamman Amina Lawal, 31.

Hon ska stenas till döds, anklagad för äktenskapsbrott i Nigeria.

I måndags dömdes Amina Lawal för andra gången till döden för otrohet. Hon är dömd i en shariadomstol, enligt det muslimska rättssystem som delstaterna i norra Nigeria utövar. Domen ska träda i kraft när hon slutar amma sin åtta månader gamla baby som hon födde utanför äktenskapet.

Winberg: Oerhört bra

Några av dem som skrivit under Aftonbladets protestlista, som är ett samarbete med Amnesty, är skådespelerskorna Kim Anderzon och Helena Bergström och den svenska jämställdhetsministern Margareta Winberg:

- Det är oerhört bra att så många skrivit på. Det visar att människorna i Sverige är upprörda över den här typen av kvinnoförtryck, säger Margareta Winberg.

Listan kommer att överlämnas till nigerianska ambassaden. Den svenska regeringen har även skrivit till den nigerianska och protesterat mot dödsdomen.

I höst går Miss World-tävlingen i Nigerias huvudstad Abuja, men Norges kandidat kan tvingas stanna hemma, säger Geir Hamnes, ansvarig för den norska uttagningen, för tidningen Verdens Gang. Han är mycket upprörd över domen.

Svenska TV3 har dock inga planer på att stoppa sin kandidat, Sofia Hedman.

Försöker byta domstol

Amina Lawals advokat har överklagat domen och försöker få fallet flyttat till vanlig domstol där otrohet inte är något brott.

Hittills har ingen kvinna stenats till döds i Nigeria. I mars hävdes dödsdomen mot 35-åriga Safiya Hussaini efter internationella påtryckningar. Även hon var anklagad för äktenskapsbrott efter att ha blivit våldtagen av sin före detta man.

Christina Larsson