Al-Qaida bakom terrorattack i Tunisien

Samordnare av USA-dåden pekas ut

NYHETER

Det finns ett tydligt samband mellan al-Qaida och den man som utlöste en explosion vid synagogan på Djerba i Tunisien i april, uppger en tysk polis i lördagens New York Times.

Explosionen vid synagogan dödade 21 människor men åstadkom endast smärre skador på en mur utanför den gamla synagogan på Djerba, en ö i Tunisien.

Klaus Ulrich Kersten, chef för den tyska nationella kriminalpolisen, säger nu att den man som utlöste sprängladdningen, Nizar Nawar, tre timmar tidigare ringde till Khalid Shaikh Mohammed som av USA utpekas som samordnare av attentaten i USA den 11 september förra året. Khalid tros nu hålla sig gömd i Pakistan.

- Det finns tecken på att angreppet på Djerba genomfördes med al-Qaidas välsignelse och godkännande, säger Kersten.

Nawar körde fram en tankbil med flytande propan till den öppna platsen nära synagogan och utlöste en explosion som dödade 14 tyska turister, sex tunisier och en fransman.

Attentatet fick stora konsekvenser för Tunisien, som besöktes av betydligt färre tyska turister i somras. Den officiella utredningen är inte klar men tros kunna dra ned högt uppsatta personer inom polisen och kanske armén, vilka uppenbart misslyckades med att reagera på rätt sätt efter explosionen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM