Chockbilder avslöjar tortyr i det militära

Soldater utsätts för ström och misshandel

1 av 2 | Foto: ap
Soldaterna tvingas svälja en hel matsked salt.
NYHETER

Soldaterna kvävs, ges elchocker, slås och trycks ned under vatten.

De sju år gamla bilderna på den systematiska tortyren chockar folket i Peru.

- Det här händer fortfarande, säger Annika Flensburg, på svenska Amnesty, till aftonbladet.se.

Bilderna i peruanska TV2 upprör. Trots att de togs redan 1995 har kanalen först nu kunnat visa dem – och därmed avslöja den systematiska tortyr som uppges äga rum inom landets militär.

Soldater hänger uppbundna i träd, de förstätts med huvor och får vatten hällt i munnen tills de kvävs. Utdragna scener visar hur de slås och förnedras.

Landets försvarsministerium säger att de togs i samband med en övning och att de officerare som ses begå kraftiga övergrepp mot lägre personal har sparkats.

Ingår inte i utbildningen

Försvaret har tillsatt en utredning och försäkrar att tortyr inte ingår i utbildningen. Men en rapport som Amnesty publicerade tidigare i sommar visar en annan verklighet.

Organisationen hävdar att inget hänt sedan bilderna togs. De senaste fyra åren man fått in en rad fall av tortyr och annan kränkande behandling av militärpersonal. Flera soldater har dessutom omkommit under oklara omständigheter.

Bland fallen finns rapporter om soldater som slagits, fått huvudet nedtryck i vatten blandat med lösningsmedel, bränts med cigaretter, hotats, tvingats leva utan mat och hållits inspärrade i isolering.

Har pågått länge

- Det här är någonting som förekommit väldigt länge i Peru. Tortyr och misshandel äger rum inom militären och polisen, säger Annika Flensburg.

En stor debatt har blossat upp i Peru. Enligt Amnesty vågar allt fler träda fram och vittna om övergreppen – trots att farorna är stora för den som anmäler.

- Vi har ett fall med en ung man som anmälde en våldtäkt under lumpen. Men han ställdes inför militärdomstol och dömdes för lögn, säger Annika Flensburg.

Detta hände för en kort tid sedan och mannen tvingades avtjäna trettio dagar i fängelse. Amnesty är därför rädda att soldaterna inte längre kommer att våga vittna.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM