40000 i lösen för pappan

Svensk man mördades på Kuba - sönerna får inte ta hem hans kropp

1 av 3 | Foto: CRISTOBAL HERRERA
KROPPEN LÄMNAS INTE UT Niclas och Andreas Moreno har kämpat mot den kubanska byråkratin i en vecka. Myndigheterna kräver att bröderna ska betala närmare 40 000 kronor - annars lämnas inte stoftet efter deras mördade far ut. Svenska UD gör inget. "Tur att vi talar spanska, annars det varit helt kört", säger Andreas Moreno.
NYHETER

Svenske José Moreno, 65, mördades på Kuba för två veckor sedan.

Men hans söner väntar fortfarande på att få ta med sig kroppen hem.

Myndigheterna kräver nästan 40 000 kronor i lösen.

- Det enda vi fått veta är att pappa fick ett knivhugg rakt i hjärtat i en stad som heter Camagüey. De vill väl att vi ska betala innan de talar om vad som hänt honom, säger Andreas Moreno, 26.

Tillsammans med sin bror Niclas, 37, befinner han sig i Kubas huvudstad Havanna.

Sedan i onsdags i förra veckan har bröderna Moreno kämpat med den kubanska byråkratin. Till följd av USA:s bojkott gör landets myndigheter allt för att få tag på utländsk valuta.

"Fått låna pengar"

För att få sin pappas kropp kremerad och hemskickad måste Andreas och Niclas betala 4000 dollar, eller 37 600 svenska kronor. Med vanlig kista stiger taxan till 61 000 kronor.

- Både jag och Niclas har fått låna pengar för att åka hit. Vi har inte så mycket pengar. Och eftersom vi inte får pappas saker innan vi betalar så kan vi inte ta reda på om han hade någon reseförsäkring, säger Andreas Moreno.

Kommer från Spanien

Men de kubanska myndigheterna är inte de enda som krånglar.

José Moreno kommer ursprungligen från Spanien och blev svensk medborgare i mitten av 60-talet. Här gifte han sig och fick sönerna Niclas och Andreas.

Men han behöll också sitt spanska medborgarskap. Och för några år sedan flyttade han vidare till Brasilien, där han levt på pensionen han fått från Sverige.

- Vi tog kontakt med svenska UD för att få hjälp. Men de hänvisar oss bara till spanska konsulatet här i Havanna, och där säger de att de inte kan göra något. Nu har det ringt en dam från vad vi tror är Kubas inrikesministerium och skällt på oss för att vi inte anmält oss till henne. Det är helt snurrigt, säger Andreas Moreno.

Under tiden ligger José Morenos kropp på ett mycket bristfälligt bårhus i Havanna.

Kostnaden per dygn är cirka 50 dollar - pengar som hans söner måste betala.

Mer spanjor än svensk

På UD:s pressjour beklagar man bröderna Morenos situation.

Men eftersom José Moreno bodde i Brasilien anser UD att han var mer spanjor än svensk:

- Det finns inga hundraprocentiga regler utan det avgörs från fall till fall. Men vanligen utgår man från den avlidnes bostadsort när man bestämmer vilket lands ambassad som har huvudansvaret, säger Anders J Ericson.

- Det är tur att vi talar spanska. Annars hade det varit helt kört, säger Andreas Moreno.

UD bekostar hemtransporten om anhöriga inte har pengar

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM