Bantningspiller kan orsaka hjärtbesvär

Importören: Medlet är ofarligt

NYHETER

Livsmedelsverket varnar för ett farligt bantningsmedel – igen.

Det populära medlet misstänks innehålla hormoner som är direkt hälsofarliga och kan ge hjärtproblem.

Livsmedelsverket misstänker att bantningspreparatet Eat & Lose innehåller sköldkörtelhormon. En undersökning har inletts, efter att läkare vid centrallasarettet i Västerås konstaterat att fyra kvinnor som ätit medlet drabbats av symtom som liknar giftstruma.

- Sköldkörtelhormon i bantningspreparat eller andra produkter som säljs som livsmedel innebär en klar hälsofara, säger Livsmedelsverkets toxikolog Ulla Beckman Sundh i en kommentar.

Gör medlet effektivt

Hormonerna är inte nyttiga, men de kan göra ett bantningsmedel effektivt. Ämnesomsättningen ökar i takt med hormonnivån – problemet är biverkningarna: hjärtklappning, irritation, hyperaktivitet, oro, darrningar, svettningar, feber och diarré.

- Det är som att köra en bil med extra choke. Man förbränner mer bränsle och får högre effekt, men det ger större slitage och i värsta fall kan redan slitna delar i systemet ge upp helt, säger Ulla Beckman Sundh.

Även hjärtat kan ta stryk. Förmaksflimmer kan uppstå och i allra värsta fall kan hormonerna leda till akut hjärtsvikt. Med för hög dosering under en lång tid ökar utnyttjandet av kroppsprotein – vilket kan leda till nedbrytning av muskelvävnad och muskelsvaghet. Även benskörhet kan uppkomma.

Populärt medel

Bantningspreparatet är populärt. Enligt tidningen VLT ökade efterfrågan i julas och medlet har ofta tagit slut i Västerås. Medlet säljs fortfarande både i butik och via internet.

Importören hävdar att pillret är ofarligt – och att det inte innehåller hormoner. Livsmedelsverket är heller inte helt säkra. Analyserna som gjorts har tagits på öppnade förpackningar och verket vill nu göra egna prover. Om resultatet står sig så kan ett säljförbud införas.

Klart är att flera bantningsmedel oroar Livsmedelsverket. I förra veckan varnade man för kinesiska bantningsmedel – som misstänks ha orsakat dödsfall i Japan och Singapore.

Kan finnas i Sverige

Varningen kom från den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA, sedan ämnet fenfluramin hittats i Chaso (Jianfei) dietkapslar, Chaso Genpi och Slim 10. Bantningsmedlen kan finnas i Sverige genom hemförsäljning eller genom privatimport via internet.

Mattias Lundell