Kungafamilj gav bin Ladin tre miljarder

al-Qaidaledaren lovade skona det saudiska folket från terror

Foto: AP
Usama bin Ladin från en tidigare okänd video om terroristledaren som CNN nyligen visat. Pengarna från den saudiska kungafamiljen uppges ha bekostat terrorläger där bland annat kaparna i attackerna den 11 september utbildades.
NYHETER

Den saudiska kungafamiljen har betalat närmare tre miljarder kronor till Usama bin Ladin.

Två prinsar pekas ut i en kommande rättegång för att ha mutat den misstänkte terrorledaren – så att han skulle skona deras land.

Tidigare i månaden valde en grupp anhöriga till offer den 11 september att dra den saudiska kungafamiljen, saudiska banker och ett antal islamska välgörenhetsorganisationer inför rätta. De kräver en biljon dollar – närmare 10 miljoner miljoner kronor – i skadestånd.

Två hemliga möten

Nu avslöjar rättegångsdokument att kungafamiljen i Saudiarabien verkligen kan ha betalat Usama bin Ladin. Enligt brittiska Sunday Times ska affären ha betalats ut i samband med två hemliga möten.

När affären gjordes upp fanns två prinsar på plats för att möta ledande personer inom al-Qaida, den pakistanska regeringen och talibanregimen i Afghanistan. Det första ägde rum i Paris och övervakades av den franska säkerhetstjänsten. Enligt New York Post säger advokater i den kommande förhandlingen sig ha tillgång till utskrifter från mötet.

Angripa amerikanska mål

Det andra mötet hölls i Kandahar i juli 1998. De två medlemmarna av kungafamiljen valde då att betala de nästan tre miljarder kronor som krävdes, eftersom de var oroliga att bin Ladin skulle fortsätta angripa amerikanska mål i landet.

Sådana attacker utfördes 1995 och 1996 och de två prinsarna uppges också ha lovat att inte lämna ut gripna al-Qaidamedlemmar. Motprestationen var att al-Qaida skulle sluta agera mot landets regering och att inga fler terrorattacker skulle drabba kungariket.

400 nya bilar

New York Post skriver att 400 nya bilar med saudiska skyltar lämnades till talibanregimen direkt efter mötet i Kandahar. Enligt anklagelserna som kommer att riktas i den kommande rättegången gick pengarna i sin tur till att finansiera al-Qaidas träningsläger i Afghanistan.

Men den saudiska kungafamiljen tillbakavisar påståendet. Prins Turki al-Faisal al-Saud, som tidigare ledde landets säkerhetstjänst, var med vid mötet i Kandahar. Han har hela tiden hävdat att han endast träffade företrädare för talibanerna. Prinsen säger att man valde att stödja regimen för att kunna hålla de diplomatiska förbindelserna med dem.

Mattias Lundell