Persson lovar minska arbetslösheten bland invandrare

”Den kan pressas ned till tio procent”

NYHETER

Arbetslösheten bland utomnordiska invandrare i storstädernas förorter ska pressas ned radikalt till 2006.

Det löftet avgav statsminister Göran Persson då han på söndagskvällen intervjuades i TV4 inför valet.

- Jag gissar att vi kan pressa ned den till 10-20 procent, sade Persson.

Persson tillade fler gånger att ett villkor är att Sverige inte öppnas för annan arbetskraftsinvandring.

Han beskrev ekonomiska krisen i 90-talets början och den stora flyktingmottagningen på grund av kriget i Jugoslavien. Tillsammans med ''exploderande arbetslöshet'' uppstod ett läge där stora grupper ännu inte tagit sig in på arbetsmarknaden. Men nu ska individuella program, utvärderade utländska utbildningar, praktikplatser och bättre utbildning i svenska vända trenden.

''Framgångsrik''

- Vi har anledning att använda oss av samma metod som vi tidigare använt med långtidsarbetslösa infödda svenskar, och som delvis varit framgångsrik, sade Persson efter programmet.

TT: Men om den använts tidigare, varför har den då inte använts för invandrare?

- Därför att vi har bakom oss en period med massarbetslöshet.

Persson försvarade även höga skatter och lovade att varken förmögenhets- eller fastighetsskatten ska tas bort. Men två utredningar ''tittar på'' olägenheter med dessa skatter. Det kan exempelvis bli fråga om att sänka förmögenhetsskatten men bredda dess bas. Fastighetsskatten ger problem främst för människor i storstadsområden där taxeringsvärdena ökat kraftigt.

Ortmark

Inom familjepolitiken hoppades Persson på en utveckling där mammor och pappor delar upp föräldraförsäkringen mellan sig i alltmer lika lotter. Men han ville inte ta till lagstiftning för att tvinga fram det.

Utöver programledarna Alice Bah och Lennart Ekdal framträdde kvällens hemlige utfrågare: Åke Ortmark, som tillsammans med två kolleger ''skjutjärnsintervjuade'' statsminister Tage Erlander, första gången inför 1966 års val.

Då var det långa bostadsköer - precis som nu.

Ortmark ställde samma fråga nu: Hur ska ett ungt par utan pengar få bostad inom rimlig tid? Det blev litet lättare för Persson - frågan gällde hans hemstad Malmö.

Han hänvisade inte som Erlander till bostadskön utan föreslog att de skulle ta ett banklån och köpa en bostadsrätt. I Malmö är det inte alls så dyrt som i Stockholm, menade Persson.

Välståndsligan

Ortmark tog också upp tillväxtfrågor och det faktum att Sverige halkat långt ned i OECD:s välståndsliga.

- I din livstid kommer inte Sverige åter till toppen, sade Ortmark.

- Det är inte alls någon hopplös uppgift, vi är på god väg, kontrade Persson.

Efteråt var Persson inte missnöjd men tyckte utfrågningen var snabb och aggressiv. Ortmark, i sin tur, var missnöjd med sakinnehållen i replikerna.

- Jag tycker inte att han gav helt klara svar om tillväxten, sade Ortmark.

Vidare lovade Persson att allt som står i valmanifestet är sant.

Han trodde inte det finns möjligheter för a att regera med kd och moderaterna. I övrigt ville han hålla alla dörrar öppna.

Lillemor Melsted/TT Tomas Bengtsson/TT