”Barnen ingen murbräcka för jämställdhet”

Alf Svensson utfrågad i tv i kväll

NYHETER

- Barnen får inte bli en murbräcka för jämställdheten.

Det sade kristdemokraternas ledare Alf Svensson när han på söndagskvällen frågades ut i SVT, där han avfärdade att kd:s förslag skulle vara en kvinnofälla.

- Det snacket är förlegat, ansåg han.

Kristdemokraterna vill ha ett barnkonto på 40 000 kronor för barn mellan ett och tre år.

- Det ger den största möjligheten att korta arbetstiden och att stanna hemma, sade han.

Han kunde inte se att det skulle vara något fel om kvinnorna väljer att stanna hemma. Om de själva valt det vore det en fördel, menade Svensson. Han undrade också varför inte dagens system - där den som har en dagisplats får 80 000-100 000 kronor, andra ingenting - inte lett till revolt.

Alf Svensson är den europeiske partiledare som suttit längs av alla och det märktes att han har rutin.

Civilkurage

Han efterlyste bland annat mer civilkurage hos rektorer och lärare, mer resurser till vården, bättre tillväxt, både en mamma och pappa för adopterade barn.

Utfrågningen hettade till när hans tidigare uttalanden om att det fuskas med sjukskrivningarna kom upp.

- Jag har aldrig sagt att alla fuskar, men att det förekommer ett visst överutnyttjande. Så gott som varenda svensk vet att det är så.

Svensson gav inte mycket för Göran Perssons löfte tidigare på kvällen att arbetslösheten bland utomeuropeiska invandrare ska sänkas till 10-20 procent under mandatperioden.

- Göran Persson har haft åtta år på sig. Nu lovar han allt under solen. Han kunde ha satt i gång tidigare, sade Svensson.

Själv vill han att alla flyktingar ska utrustas med en jobbguide som inte ger sig förrän den invandrare får ett jobb.

Pigdebatt

Han pekade på att det skulle skapas massor av jobb, inte bara för invandrare, om "vi vågade släppa loss de hushållsnära tjänsterna", genom de skattelättnader som de borgerliga föreslagit.

Kd vill också liksom övriga partier öppna för arbetskraftsinvandrare. Men enligt kd-ledaren ska de omedelbart ha samma rättigheter som svenskar.

- Annars finns en risk för att de tar jobb till en lägre kostnad för arbetsgivaren, sade han.

Alf Svensson gav också klara besked i fråga om en påhittad efterträdare. En kd-ledare kan skilja sig men inte ha en kärleksaffär bakom ryggen på sin fru. Då tar Svensson strid.

- Människor ska visa trohet. Om man lurar den man har närmast - då kan man inte bli ledare för ett parti, slog han fast.

Lillemor Idling/TT