Det här kan bli lyftet

Tittarna ger Svensson ett rekordhögt betyg

NYHETER

Drömmer Alf Svensson i hemlighet om en orolig värld? Det skulle inte förvåna.

Kd-ledaren får i alla händelser rekordhögt betyg efter en utfrågning präglad av gammaldags mossighet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
GLÄDJESKUTT Precis som i valet 1998 satsar kristdemokraterna på spurten. Trots redan höga opinionssiffror ser det också ut att finnas möjligheter att öka ytterligare. Och efter gårdagens partiledarutfrågning i SVT hade Alf Svensson all anledning att hoppa högt av glädje. Tittarna ger honom det rekordhöga och svårslagna betyget 3,8.

I förra valet blev SVT:s utfrågning vägen till framgång för Alf Svensson och kristdemokraterna. Det började med att han fick väljarnas bästa betyg i Aftonbladet/Sifo.

Sedan gick det som på räls. Före tv-utfrågningen 1998 stöddes kristdemokraterna av mellan 6 och 7 procent av väljarna.

På valdagen några veckor senare hade 11,8 procent kommit fram till att Svenssons parti också var deras.

Satsar på spurten

Även i år satsar kristdemokraterna på spurten. Och trots redan goda siffror i opinionsmätningarna ser möjligheten att öka ytterligare ut att finnas. I gårdagens utfrågning klarade sig Alf Svensson ännu bättre än för fyra år sedan. Betyget blev rekordhögt, och svårslaget - 3,8.

Det finns många som vill "att det ska vara som det alltid har varit". Möjligen är det denna grupp som ligger bakom Svenssons höga betyg.

I Alf Svenssons värld ska pojkarna inte ha mössor på lektionerna, flickorna kan däremot få ha hatt. Man ska inte prata om att kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden om de är hemma med små barn, "snacket om kvinnofälla är förlegat".

Tydlig fingervisning

Och den som eventuellt tänkt sig att kandidera som Alf Svenssons efterträdare fick en tydlig fingervisning om vad det är som gäller. En kd-ledare får inte bedra sin fru, i alla fall inte om det leder till att han (observera, det handlar om en man) vill skilja sig.

- Trohet är inte social konservatism. Det är hederligt, slog kd-ledaren fast.

I Alf Svenssons värld är det alltså gammaldags regler och hedersbegrepp som gäller. Mossigt och bakåtsträvande tycker vissa. Välgörande välbekant och tryggt anser andra.

Det blir allt tydligare att Sverige har två partier på högerflanken. De mer nyliberala och ekonomiskt inriktade moderaterna och de värdekonservativa i kristdemokraterna. Just nu är det värdekonservatismen som har vind i seglen.

Men det räcker inte för att vinna valet.

För att de borgerliga ska få förtroendet att bilda regering måste något eller några av de fyra partierna förmå väljarna att ta klivet över blockgränsen, från vänster till höger.

Knycker från moderaterna

Och det är inte kristdemokraterna sidbytarna väljer i första hand. Kd knycker snarast sympatisörer från moderaterna som för närvarande har stora problem med sin framtoning. Det borgerliga blocket däremot växer inte.

För att det ska bli borgerlig majoritet måste åtminstone 125 000 väljare, ännu fler om miljöpartiet blir kvar i riksdagen, byta sida i politiken. Det kan bara "den borgerliga vänstern", Maud Olofsson (c) och Lars Leijonborg (fp), åstadkomma.

Kort sagt är det på kollegerna det hänger om Alf Svensson får avrunda sin långa politiska karriär med att bli statsråd än en gång.

Betyg för Alf Svensson: 3,8

Tidigare betyg och tv-tittare i procent:

Maud Olofsson (c) Betyg: 3,4

Tittare: 34 %

Betyg för Alf Svensson: 3,8 i Aftonbladet/sifo

Lena Mellin