Den gammalmodiga stilen gick hem

NYHETER

Alf Svensson slog knockout.

Först på Sveavägen - sen på tv-tittarna.

- Det var lite som en proffsboxningsmatch, sa kd-ledaren.

Den högra ringhörnans veteran fick rekordbetyget 3,8 i Aftonbladet/Sifo.

Ordning och reda och mössan av i klassrummet. Att visa magen i korta tröjor vill kd-ledaren avråda ifrån och vem Britney Spears är vet han knappt. Att flirta med förstagångsväljarna är inte Alf Svenssons stil. Då blinkar han hellre mot Sveriges pensionärer.

- Det talas för lite om dem i årets valrörelse, säger han.

Inte mossig

Men att han skulle vara mossig vill han inte hålla med om.

- Nej, det kan man inte säga bara för att jag föredrar att ägna min fritid åt lyrik och prosa i stället för musik jag inte förstår mig på.

Den gammalmodiga stilen gick hem. Tittarna gav kd-ledaren det högsta betyget någonsin. Mest populär var han hos dem över 50 som gav betyget 3,9. Men även de mellan 18 och 29 köpte Svenssons budskap och gav honom ett klart godkänt betyg på 3,4.

Dessutom blev nära en fjärdedel, 24 procent, av tittarna mer positiva till kristdemokraterna under programmet.

Alf Svensson firade precis som han laddade upp - med ett saftigt grönt äpple.

- Det är roligt. Samtidigt är det min tionde valrörelse och jag vet att det enda som räknas nu är att jobba ända in i kaklet till den 15 september.

Europas mest rutinerade

Knocken på Sveavägen för några år sedan skedde i självförsvar. En kraftigt narkotikapåverkad man hotade att slå ner honom. I stället blev det Alf Svensson som klippte till.

På den politiska arenan behöver han inte vara lika våldsam. Med 30 år bakom sig vid kd-rodret är han den mest rutinerade partiledaren i Europa. Gång på gång stal han ordet från utfrågarduon Stina Lundberg och Erik Fichtelius.

- Jag hoppas att folk tycker att de förstod vad jag sa. Sen är det viktigt att visa att man gillar situationen, och det gör jag.

Lika mycket som förr?

- Ja, absolut. Det kanske är något fel i huvudet på mig men jag tycker fortfarande att det är precis lika kul.

Sifo telefonintervjuade efter tv-utfrågningen ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 18 år. 35 procent hade sett hela eller delar av programmet, en relativt hög siffra.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM