Varg rev tre får på Gräsö

Huddingevargen är på väg norrut

NYHETER

Huddingevargen verkar ströva norrut.

Natten till i går blev två tackor och ett lamm dödade av varg på Gräsö i Roslagen.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
VARGDÖDAD Makarna Margareta och Börje Drettner med tackan Sofie som dödades av vargen i Huddinge i början av augusti.

- Vi har haft två kontrollanter från länsstyrelsen här och det är solklart varg, säger fårens ägare, Magnus Jansson, 36.

I går morse hittade en granne två av hans tackor döda i vattnet. Den ena tackan var till hälften uppäten.

Dödade lamm

Den andra var bara ihjälbiten. Lite senare hittades också ett tre veckor gammalt lamm dött i skogen. På strandkanten i närheten av djurkropparna syns tydliga spår av vargtassar. Spåren var för stora för att komma från en hund. Även sättet som fåren blivit dödade på tyder på varg.

Magnus Jansson har cirka 70 tackor och lamm i en hage inte långt från huset där han bor. Det finns även flera sommarstugor i området.

Orädd för människor

Men närheten till människor tycks inte ha bekymrat vargen. Ett mönster som känns igen från den varg som attackerade ett får i Huddinge för ett par veckor sedan.

Då blev en tioårig tacka uppäten inför ögonen på sina ägare.

Mycket talar för att det är samma varg som nu är på väg längre norrut. I helgen har flera personer på Gräsö sett djuret.

- I torsdags blev ett får rivet på Söderön utanför Östhammar. Därifrån är det inte långt till Gräsö. Jag trodde ju aldrig att man skulle råka på varg här ute på ön, men de simmar tydligen ganska bra, säger Magnus Jansson.

Det finns ungefär 100 vargar i Sverige, främst i Värmland, Dalarna och Örebro län. Men det händer ganska ofta att unghannar lämnar sin flock för att söka sig ett nytt revir och en hona att para sig med.

Katarina Sternudd