Bush vill kriga - men världen säger nej

1 av 2 | Foto: REUTERS/INA
bushs måltavla Iraks president Saddam Hussein, vars makt Bush vill utplåna. Pentagon rustar nu upp i området kring gulfen.
NYHETER

NEW YORK

Pentagon laddar vapnen mot Irak.

Och allt tyder på att president George Bush vill använda dem.

Men omvärlden säger nej.

Cyniker hävdar att attacken lär inledas i oktober, lagom till kongressvalen i USA den 5 november, för att krig hjälper det krigsförande partiets popularitet.

Men sanningen är att George Bush, även internt, kämpar i motvind.

Tidigare utrikesminist-rarna Henry Kissinger, James Baker och Laurence Eagleburger är några tunga republikaner som är skeptiska till en attack. Det skulle bli för dyrt och för komplicerat och grunderna är för osäkra - och USA behöver allierades stöd.

Bush upprepar gång på gång att Saddam Hussein är ett hot mot världsfreden för att vinna stöd hos politiker och det amerikanska folket. 45 procent av USA:s befolkning är för en attack och 45 procent är mot, visar undersökningar.

USA har laddat

Presidenten har inga omedelbara krigsplaner "på bordet", men uppladningen har börjat. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har släppt vissa uppgifter:

Minst två stora fraktfartyg har hyrts för att transportera militärt material till regionen. Ett av dem lär redan vara på väg och det andra seglar senare i år.

Amerikanska flygbaser har hamstrat vapen och förnödenheter på nyckelbaserna kring gulfen.

Även baserna i Indiska oceanen har fyllt på sina förråd av vapen.

Uppgifterna är en del av det psykologiska kriget mot Irak. Att en attack kan vara politiskt omöjlig är inte det budskap Bush vill sprida.

England säger nej

Tyskland stöder inte krig, varken ekonomiskt eller militärt. Ryssland och Kanada ställer sig kallsinniga.

Inte ens Storbritannien, USA:s ständige allierade, är helt på USA:s sida utan anser att skälen till en attack försvinner om Irak låter FN:s vapeninspektörer göra sitt jobb utan restriktioner. Vilket är långt från Bushs åsikt, att Hussein måste lämna makten och att landet måste nedrusta de massförstörelsevapen Pentagon hävdar att Irak har.

USA:s hårt kritiserade arabpolitik har också orsakat trubbel i relationerna till två av de närmaste allierade i arabvärlden, Egypten och Saudiarabien.

Men i USA stöder många Bush:

- Han har lett landet, och världen också för den delen, ända sedan den 11 september.

- Jag tror att det här är en tid för att leda, säger re-

publikanen Tom DeLay till AP.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM