Sönerna utreder mordet - själva

NYHETER

Bröderna Moreno startar en egen detektivutredning om sin pappas död.

I dag reser de till den stad på Kuba där José Moreno, 65, mördades för två veckor sedan.

Foto: Christobal Herrera
Andreas och Niclas Moreno vill veta hur deras far dog.

- Vi hoppas att den lokala polisen i Camagüey ska ha mer information än polisen i Havanna. Det är lättare om man pratar med folk direkt, säger

Andreas Moreno, 26.

Som Aftonbladet berättade i går har han och brodern Niclas, 37, tampats med de kubanska myndigheterna sedan förra onsdagen. Kubanerna vill ha motsvarande 40 000

svenska kronor för att kremera och skicka hem pappans kropp.

Bosatt i Brasilien

José Moreno var både spansk och svensk medborgare och bodde sedan några år i Brasilien. Därför har svenska UD lämnat över ärendet till Spaniens ambassad på Kuba. Bröderna Moreno har inte fått tillbaka sin pappas saker och uppgifterna de fått om mordet är vaga.

- Vi bråkade oss till att få se kroppen och då såg vi att han blivit knivhuggen rakt i hjärtat. I övrigt verkade han vara oskadd, säger Andreas Moreno.

Turistvåld ovanligt

Kriminaliteten på Kuba är låg om man jämför med andra länder i Latinamerika. Det är ovanligt att turister råkar ut för våldsbrott.

Enligt uppgifter som bröderna Moreno fått hade deras pappa bokat rum på ett mindre hotell i cent-rala Camagüey. Bröderna ska ta in på samma hotell och kartlägga sin pappas sista dagar i livet.

- Vad som helst kan ha hänt. Men även om vår pappa har gjort något dumt så vill vi veta det, säger Andreas Moreno.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM