Anki nära missa FN-mötet - hennes pass gick sönder

NYHETER

I dag för Anki Elken Sveriges kvinnors talan på FN-toppmötet i Sydafrika. Men de usla svenska passen kunde ha stoppat henne redan på Arlanda.

Någon timme innan planet skulle lyfta gick hennes pass sönder.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Anki Elken stoppades i passkontrollen.

- Jag försökte tejpa ihop det, men blev stoppad i passkontrollen. Planet fick åka utan mig, säger Anki Elken.

Som ordförande i Svenska kvinnolobbyn har hon blivit inbjuden av regeringen att representera Sverige på världsmötet i Johannesburg. I dag talar hon inför tusentals människor om jämställdhet.

En enda ledig plats

- Med tanke på att det är så många som ska åka till Johannesburg den här veckan så var jag säker på att missa hela mötet. Men till slut lyckades resebyrån hitta en enda ledig plats, säger Anki Elkan.

Utan förseningar hinner hon precis fram så att hon kan hålla sitt tal.

Det hindrar inte att hon är upprörd. Problemet med de nya svenska EU-passen har varit känt av Rikspolisstyrelsen i flera år. Den lite hårdare id-sidan spricker lätt och lossnar från resten av passet.

Efter hand har kvaliteten förbättrats. Men de som fått de första versionerna av EU-passet har inte informerats om att de borde byta.

Mycket vanligt

Hos passpolisen på Arlanda har trasiga pass blivit vardag. Varje dag är det minst ett par resenärer som visar fram trasiga id-handlingar.

- Den som har ett defekt pass får ett nytt kostnadsfritt. Under tiden kan man få ett tillfälligt rosa pass direkt här på Arlanda. Men det är klart att det blir besvärligt, särskilt för dem som missar flyget, säger Jan Olsson, vakthavande befäl.

Katarina Sternudd