Kullan och dalkarlen möts igen - efter 43 år

1 av 4
Originalet Det klassiska vykortet från 1959.
NYHETER

RÄTTVIK

- Minns du?

Den medelålders mannen höll, framför ögonen på en medelålders kvinna, fram ett vanligt vykort - faktiskt Sveriges vanligaste vykort, mera sålt och sänt än något annat - och pekade på motivet. Kvinnan svarade:

-Näe, det gör jag inte.

Inte så konstigt.

Motivet på vykortet "Romans i Dalom" är en folkdräktsklädd liten dalkarl som i fäbodmiljö uppvaktar en folkdräktsklädd liten dalkulla och i sista scenen av tre låter en puss landa på den lilla kullans mun. Gulligare kan det inte vara.

Fotograf Rolf Hintze hade vid midsommar 1959 från Stockholm kommit upp till en god vän, Lars Ohlsson, i Mora.

- Låt oss gå ut i naturen och ta lite bilder, föreslog Hintze och familjen Ohlssons två barn, Kerstin, som var två och ett halvt, och Anders, 5, hängde på. Vid en gärdsgård i Guttdalen kom den okynniga lilla sekvensen till.

43 år senare - nu framför Aftonbladets kamera - återuppförde Kerstin och Anders den kitchiga lilla scenen, den som Kerstin alltså var för liten för att komma ihåg.

Bästsäljare i åratal

Men hon visste effekten. Genom fyra decennier har kortet varit en bästsäljare i pressbyråkioskernas och campingplatsernas vykortsställ.

Syskonen Ohlssons puss - mera än Carl Larsson, Zorn och Karlfeldt, Gustav Vasa och Mora-Nisse - är kvintessensen av Dalarna.

- Det måste ha sålts miljoner, funderade nu Kerstin. Tänk om jag fått en ettöring per sålt kort!

Fotograf Hintze hade förstått värdet i den söta pussbilden och sålt bildrätten till Gerhards förlag som senare gett den vidare till Ultraförlaget, där Lena Jansson bekräftade:

- Vi tryckte nya upplagor av kortet varje säsong. Men nu har vi tagit bort det. Man kan ju inte veta om dom är i livet längre.

Åjo!

Kerstin är gift Thylen, nu 45 år gammal och har flyttat till Rättvik. Hon har tre söner, Oscar, 12, Mattias, 10, och Johannes, 8. Hon driver ett företag som ger massage, healing och meditation.

Anders bor, 48 år gammal, i Stockholm, gift, är konsult i eventbranschen och har döttrarna Maja, 7, och Jenny, 4.

"Det var pinsamt"

Ni blev en sorts kändisar. Hur förändrade det ert liv?

- Det var pinsamt, svarade Anders, när man var i tio-tolvårsåldern. Pussa var ju löjligaste man kunde tänka sig. Men sedan blev man vuxen och det blev kul. Bilden finns i stort format målad på en mur nånstans i Amerika. I Dalarna säljs den på såna där björktavlor, ni vet, och som stora affischer att rama in.

- Det säljs kortlekar med vår bild på, föll Kerstin in. Och som prydnad på nyckelknippor. Året Runt hade den som omslag i ett midsommarnummer en gång. Själv har jag bilden inramad utanför mitt behandlingsrum.

- Jag har den utanför flickornas rum, sa Anders.

Varför är bilden så populär?

- Den är spontan, sa Anders.

- Den är tidlös, sa Kerstin.

Vad skulle du gjort om bilden hade gjort dig rik?

- Jag hade köpt sommarställe i skärgården, svarade Anders.

- Behövt jobba lite mindre, sa Kerstin.

Staffan Heimerson