Nya skyfall över Dongting

Faran ännu inte över för miljoner kineser

Foto: reuters
En skola 315 kilometer nordost om Phnom Penh i Kambodja har översvämmats av häftiga regn.
NYHETER

DONGTING (TT-AFP)

Kraftiga regn drabbade tidigt under måndagen området runt sjön Dongting i centrala Kina. Under en och en halv timme föll 59 millimeter regn och de miljoner boende i området kan nu bara hoppas att vattennivån, som i söndags sjönk undan något, inte börjar stiga igen.

- Om det bara regnar en kort period i ett begränsat område borde inte påverkan på vattennivån bli så stor. Men om det fortsätter regna så här kan vattennivån börja stiga igen, sade en anställd vid en av övervakningsstationerna vid sjön.

Innan regnen började hade vattennivån sjunkit undan med ungefär en centimeter per timme.

Men vattenmassorna hade sökt sig vidare nerför Yangtzefloden och myndigheterna utlyste därför i söndags katastroflarm i sjumiljonersstaden Wuhan 18 mil från Dongting.

1,7 miljoner berörs

Omkring tio miljoner människor bor i Dongtingbäckenet, där den oberäkneliga Yangtzefloden flyter in i Dongting som är Kinas näst största sjö. Hittills har över 1,7 miljoner människor berörts av smärre översvämningar och lever fortfarande under katastrofhot.

Över 600 000 personer i området har evakuerats från sina hem. Området är ett av de mest tätbefolkade i Kina.

Även Kambodja har problem med stigande vatten. Premiärminister Hun Sen har utlyst katastroftillstånd och omkring 20 000 människor har evakuerats, rapporterar AFP.

Kambodjanska Röda korset rapporterade på måndagen att 3 000 familjer har förts bort från sina hem i provinsen Kampong Chang i östra Kambodja. Ytterligare 1 000 familjer har lämnat sina hem i Kratie i nordost.

- Nyckelfrågan är nu: kommer det att bli värre? Om vattennivån stannar på nuvarande kommer vi att få humanitära behov. Om det blir värre så kommer vi att få enorma humanitära behov, sade han.

Vietnam och Laos drabbade

Även Vietnam och Laos har drabbats av översvämningar efter den värsta torkan på flera år.

Premiärministern vädjade till donatorer utomlands att skicka hjälp. Röda korsets talesman Antony Spalton sade att det kan bli svårt att uppbringa hjälp till Kambodja eftersom flera andra länder behöver bistånd.

- När tio miljoner människor har tvingats fly undan vattnet i Kina och det är översvämningar också i Bangladesh är behoven stora.

TT-AFP