SAS-plan i flygdrama

Tvingades cirkla halvtimme över Skåne

NYHETER

Flygtornet var tomt. En ordinarie SAS-flight till Kristianstad tvingades då cirkla i nära en halvtimme över Skåne på söndagseftermiddagen.

Anledningen var att den tjänstgörande flygledare inte hade kommit tillbaka från semestern och ersättaren trodde att han var ledig.

Efter 24 till 30 minuters väntan, skedde landningen på Everöds flygplats med hjälp av en snabbinkallad flygledare. Den flygledare som skulle ha jobbat fick man inte tag på.

- Det här är lagom pinsamt. Vi har uppenbarligen brister i rutinerna. Det måste åtgärdas nu för det här få inte upprepas, säger Uno Engkvist som är chef för flygtrafikledningen på flygplatsen.

Enligt honom har det inte hänt något liknande de senaste fem åren på Everöds flygplats.

- Vi får skapa rutiner så att vi kontrollerar att det finns en flygledare på plats. Vi jobbar ensamma på helgerna och på vardagarna då vi öppnar och stänger. Men då det finns annan personal här på flygplatsen. Någon får ringa och kontrollera att verkligen det finns en flygledare här på morgonen.

Ingen panik på planet

Det utbröt aldrig någon panik ombord på Dash 8:an, enligt passagerarna. Det fanns bränsle i planet för ytterligare en timmes flygning. I värsta fall hade man kunnat ta sig till Sturup om det blivit kris.

- Fast lite slarvigt är det allt, sade en av passagerarna efteråt till Kvällsposten.

Susanna Vidlund