Livsstil: på kredit

Nu slår skuldfällan igen om 700 000 svenskar

Tv och dvd: 30 000 kronor. Köpta på avbetalning, 28 procents ränta. Möbler 45 000 kronor. Köpta med banklån. Slutbetalade år 2012. Telefonlån. Märkeskläder: 8 000 kronor. Kreditkort.
NYHETER

Snabba pengar, enkla lån... Allt för att du ska kunna shoppa loss – och hamna i den bedrägliga skuldfällan!

Aftonbladet Söndag ger dig tips på hur du får ordning på din ekonomi.

Foto: Jan Danielsson

Lån upp till 200 000 kronor utan säkerhet och krångel!

Lån per telefon – besked direkt!

Inga förklaringar krävs – vad du använder pengarna till är upp till dig!

Det börjar likna de glada dagarna i slutet av 80-talet. Telefonlåneföretagen kallar åter på vår uppmärksamhet med helsidesannonser i pressen med budskap om att det är enkelt, lätt och går snabbt. Och de har en marknad.

Materialistiska krav

En garderob fylld av Versace, J Lindeberg och Filippa K. Senaste mobilen, solglasögon från Gucci, resa till New York, Mauritius och ha ett ”Sköna hem”-hem. Känner du igen kraven? Vi lever i en materialistisk värld fylld av designade prylar och vill ständigt ha nyare, snyggare saker som visar vem vi är eller vill vara. Medan våra föräldrar gnetade och sparade i åratal för att få ihop till sina investeringar köper vi nu utan att blinka läderjackan på kredit och microvågsugnen på avbetalning.

Om telefonen eller stereon går sönder bemödar man sig sällan med att laga den, utan skaffar helt enkelt en ny. Varför inte när man kan ”köpa nu, betala i oktober” eller ”18 månaders avbetalning, 0 procents ränta”?

Skulderna ger ångest

Att leva med skulder har blivit en livsstil – men det har sitt pris. Även om de allra flesta kan hantera detta och betalar av soffan innan man köper dvd:n på avbetalning, slår skuldfällan igen sina vassa käftar om allt fler människor.

De som dragit på sig en oöverskådlig härva av kreditgivare lider av ständigt magont, långa sömnlösa nätter och ren och skär ångest inför insikten att de snart, mycket snart kan förlora hela sitt hem och liv. Det man önskar sig mest av allt är att få krypa ur sitt skinn och få börja om från scratch. Statistik från Kronofogdmyndigheten visar att det ofta slutar med skilsmässa.

– Det finns i dag cirka 700 000 personer med betalningsanmärkningar i Sverige, säger Marie Råby, skuldrådgivningskonsult i Stockholm. En skrämmande siffra eftersom hindren för den som prickas i dag är så mycket högre än för tio år sedan. Du får svårt att få ett bostadskontrakt, kan inte köpa en tvättmaskin på avbetalning eller ens ta ett telefonabonnemang till din 17-årige son. Men värst är att du kan uteslutas från arbetsmarknaden eftersom allt fler arbetsgivare tar en kreditupplysning innan de anställer.

De som hamnar i skuldfällan är ingen homogen grupp, även om unga lockas att konsumera på ett helt annat sätt än de äldre generationerna. Men så har de också växt upp i en annan värld. Kreditgivningsföretagen gör allt för att ordet ”kredit” ska få en positiv klang. Är du riktigt bra på att shoppa kan du föräras med inte bara ett guld- utan till och med ett platinakort. (För de snuskigt rika, som Madonna och oljeshejkerna, ryktas det att det nu även ges ut ”svarta” kort.)

Tänker inte igenom lånen

Det värsta man kan göra när man har levt över sina tillgångar är att ta snabba lån.

– Man löser bara ett problem med att ta ett nytt, säger Marie Råby. Du bör akta dig för alla former av snabba lösningar när du är i ekonomisk kris. De som tar snabba telefonlån har sällan hunnit tänka igenom om man kan betala tillbaka lånen.

– När du tänker att ”det löser sig sedan”, så har du definitivt problem.

– När man tar ett lån ska man betala tillbaka en viss summa pengar varje månad. Jag brukar be mina klienter att fundera på varför de inte tidigare har kunnat spara denna summa varje månad. Har du inte kunnat spara har du ju heller inte råd med lånet.

– Reklamen om att ”du slipper de onödiga frågorna” är så försåtlig. Det kanske är just de frågorna som du skulle ha behövt – att någon frågade hur det egentligen står till med dig och din ekonomi, säger Marie Råby.

Kan förstöra förhållanden

– Det finns egentligen ingen anledning att inte vända sig till banken när man tar lån. Det enda banken kräver är en sund ekonomi. Bankerna är i dag snabba med långivning, och de erbjuder en mycket bättre ränta än telefonkreditgivarna. Dessutom erbjuder många fackförbund förmånliga lån.

Går du omkring med en klump i halsen varje gång det börjar närma sig slutet av månaden och gömmer de oöppnade räkningskuverten i byråladan i hopp om att de ska försvinna, bör du ta hjälp.

– Ekonomiska problem har förstört många förhållanden. Man hamnar ofta i hetsiga diskussioner om småutgifter. Och bråkar om att barnen äter för mycket chips fast det egentligen är bilen man inte har råd med. Är det kaotiskt bör du därför ta hjälp av någon annan. Alla kommuner ska erbjuda budget- och skuldrådgivning – och det är alldeles gratis, tipsar Marie Råby.

Tecken på att du kan vara illa ute:

Så får du koll på din ekonomi:

Linda Newnham ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM