– Mitt äktenskap slogs sönder

Malena svarar på läsarnas frågor

NYHETER

 Svens 30-åriga äktenskap slogs sönder av ett anonymt brev.

Foto: Getty Images
(Personen på bilden har inget samband med texten.)

Hans hustru hade bedragit honom med en gift man. Hon hade inlett förhållandet med honom innan hon träffade Sven.

Vad gjorde du då?

– Jag tömde några burkar tabletter, jag såg ingen vits med att leva längre. Sen återhämtade jag mig och vi kom överens om att skiljas.

Hur gick det sen?

– Jag erbjöd min hustru pengar för hennes del av huset. Jag vägrade flytta för jag har byggt det själv och det var min enda trygghet. Hon ville också bo kvar och till sist enades vi om att försöka lappa ihop vårt äktenskap. Men jag började dricka och ältade samma frågor om och om igen.

Vilka frågor?

– ”Hur kunde du bedra mig?”, ”Varför sa du inte som det var?”

När man kör fast så totalt i en fråga så hänger det ofta ihop med att något problem från barndomen behöver komma fram och lösas. Hur var din relation till dina föräldrar?

– Min pappa var alkoholist och gjorde mig ofta besviken. Han lovade saker som han inte höll.

Ser du kopplingen?

– Hur menar du?

Ja, din pappa svek dig och din fru svek dig och själv upprepar du din pappas lösning på ett problem som han kanske hade.

– Ja, min mamma bedrog honom också. Det har jag fått reda på först i vuxen ålder. Men det har jag aldrig berättat för någon. Jag tillhör en generation män som fostrats till att vara starka och tysta. Jag har dragit mig undan, suttit hemma och druckit.

Hur känner du när du berättar det här för mig?

– Det känns bra, det lättar lite. Jag tror att jag trasslat in mig i konventioner om hur en man ska vara, i stället för att lyssna till mig själv.

Hur låter det då om du skulle lyssna till dig själv?

– Jag ser att det är dött mellan mig och min fru. Men det jag är mest ledsen över är att min pappa hade det så svårt och att jag aldrig kunde hjälpa honom.

I din barndom, menar du?

– Både som barn och som vuxen. Jag klippte kontakten med honom när jag flyttade hemifrån. Nu börjar jag förstå hur han mådde.

Kommentar

: Sven känner sig sviken och bedragen av hustrun, men i grunden ligger en gammal sorg över pappans svek som Sven försökt döva med alkohol. Man kan helt enkelt inte möta en så stor smärta som Sven kände när man är liten. Hust- runs trolöshet väcker den gamla sorgen som behöver mötas och bearbetas. Det kan vara svårt för män i Svens ålder att sätta ord på allt de burit inom sig själva. Barbro Lenner Axelssons bok ”Männens röster” kan fungera både som hjälp och inspiration för män som vill arbeta med sig själva.