Lundgren: Hela grundmodellen för familjepolitiken fel

Gillar inte Perssons förslag om dela föräldraförsäkringen

NYHETER

STOCKHOLM

Moderatledaren Bo Lundgren avvisar statsministerns tankar på att dela föräldraförsäkringen mellan föräldrarna.

  - Det är fel på hela samhällsmodellen i grunden, säger Bo Lundgren.

 I en debattartikel i söndags öppnade statsminister Göran Persson och jämställdhetsminister Margareta Winberg för tanken att dela föräldraförsäkringen lika mellan föräldrarna i akt och mening att befrämja jämställdheten.

  Tankegången avvisas av moderatledaren, som anser att hela modellen måste ändras i grunden.

  - Vi ska ha en föräldraförsäkring, men varje familj ska själv få välja hur de ska ta ut den. Vad händer om en mamma eller pappa inte kan ta ut sina sex månader, ska de förlora den då? frågade han vid en pressträff på måndagen.

Mer pengar

  Det är inte en bidragskonstruktion åt än det ena än det andra hållet som är lösningen, enligt Lundgren. Människors beroende av det offentliga måste minska och det ekonomiska utrymmet för varje människa öka, framhåller han.

  - Det ekonomiska utrymmet ska vara sådant för varje familj att man inte behöver resonera om hur man ska lägga upp bidragen, sade han.

  Någon generell arbetstidsförkortning för att människor ska ha mer tid för barnen vill Lundgren inte se. Människor får mer tid för barnen om de får mer pengar över, anser Lundgren.

Höjt grundavdrag

  För att åstadkomma det har moderaterna föreslagit att grundavdraget höjs till 50 000 kronor. Därtill ska man få göra avdrag med 15 000 kronor per barn samt 3 000 kronor i avdrag under de första levnadsåren om man väljer att själv ta hand om barnen.

  Moderaterna vill även att det ska bli möjligt att göra avdrag för reser till och från dagis. Därtill vill de att hushållstjänster ska bli avdragsgilla.

  I stället för den planerade arbetstidsförkortningen med 5 dagar vill m att människor ska få välja att ta ut detta som skattesänkning eller som ledighet. På så sätt lastas ekonomin inte lika mycket, eftersom många skulle välja att fortsätta arbeta som vanligt, anser Bo Lundgren.

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM