Ninjasoldater attackerade tåg

Tåget i Kongo spårade ur – okänt antal människor dödades

NYHETER

En grupp ninja attackerade i lördags ett tåg i Kongo.

Tåget spårade ur, 31 skadades och ett okänt antal människor dödades – när gerillakrigare utklädda till fornjapanska krigare slog till.

Attacken utfördes i södra Kongo i regionen Pool. BBC uppger att landets regering nu pekar ut Ninjarebellerna för attacken.

Gruppen var främst aktiv under inbördeskriget i Kongo 1997 och 1998. De är klädda som ninja – helt svartklädda med tygmasker – precis som det en gång hemliga brödraskap som i det medeltida Japan inriktade sig på spioneri, lönnmord, mordbrand, sabotage, underrättelseverksamhet och infiltration.

Allvarligt hinder för fred

Den senaste raden av sammanstötningar mellan armén och rebellerna visar sig nu bli ett allvarligt hinder för freden i landet. Den sista attacken skedde mot ett godståg som var på väg till huvudstaden Brazzaville med mediciner och bensin. Först på söndagskvällen blev dock händelsen känd.

Enligt BBC blossade den senaste vågen av strider och attacker mot järnvägen upp i april i år. Ninjarebellerna har dock konsekvent tillbakavisat alla påståenden om inblandning i attackerna.

Det är svårt att bedöma situationen i regionen. Internationella hjälporgan släpps inte in i området.

Mattias Lundell