Personal övervakad med hemlig kamera

Anställda på Onoff i Sickla känner sig kränkta

NYHETER

Personalen på en Onoff-butik i Sickla utanför Stockholm, har upptäckt en hemlig övervakningskamera i lagret.

I Göteborg övervakades ett antal parkeringsvakter som nu kräver ersättning. Då var det väktare som anlitades för att spionera.

Att filma i smyg är att gå över alla gränser, anser de anställda på Onoff-butiken i Sickla.

Enligt Roy Johansson, sekreterare i den statliga kameraövervakningsutredningen, är den hemliga kameran tveksam ur laglig synvinkel. Det är fritt fram att installera kameraövervakning i exempelvis ett lager dit allmänheten inte har tillträde, men det måste anges att lokalen är övervakad. I det aktuella fallet finns en annan fullt synlig kamera i lagerlokalen men ingen information om kameran som är gömd i en liten dosa, skriver den fackliga tidningen Handelsnytt i sitt kommande nummer..

Onoffs regionchef Jonas Jonasson är förvånad över att personalen känner sig kränkt. För det första finns problem med vad han kallar ''intern oärlighet''. Dessutom anser han inte att företaget försökt dölja kameraövervakningen.

Parkeringsvakter övervakades av väktare

I Göteborg har ett annat fall om övervakning på arbetstid uppmärksammats. Där övervakades ett antal parkeringsvakter hos Gatubolaget av ett privat spaningsbolag. De hade anlitats av parkeringschefen och varken bolagets vd eller fackrepresentanter hade informerats.

Facket har krävt att de övervakade p-vakterna ska få 50 000 kronor i skadestånd för integritetskrävande särbehandling men Gatubolaget vägrar betala, skriver Göteborgsposten.

- I dag har jag inte sett att vi har något direkt krav på oss och jag vill inte prata i de termerna. De kan få ersättningar på andra sätt och vis i form av utbildningar och nya jobb, säger Sven Henriksson som är vd för Gatubolaget.

Facket kommer i värsta fall att ta strid i Arbetsdomstolen.

- Det blir nog tjafs och då får vi möjlighet att driva frågan till Arbetsdomstolen och rent principiellt är det viktigt att få klarlagt vilka rättigheter en anställd har, säger Jan Sundberg som är ordförande i Kommunal Väst.

Susanna Vidlund, TT