Victoria ska dela ut Astrid Lindgren-priset

Prisutdelningen blir på försomrarna

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Kronprinsessan Victoria som prisutdelare 1997 – då Astrid Lindgren fick priset som ”Årets svensk i världen”. I fortsättningen delar Victoria även ut Astrid Lindgren-priset.
NYHETER

De flesta förknippar Astrid Lindgrens författarskap med gröna björkar och hagar och därför skall priset till hennes minne delas ut på försomrarna.

Statens kulturråd, som ansvarar för priset, har också kommit fram till att kronprinsessan Victoria är den lämpligaste prisutdelaren.

När regeringen med kulturminister Marita Ulvskog i spetsen i mars presenterade det nya internationella litteraturpriset var tanken att priset för första gången skulle delas ut inom ett år.

Kulturrådet har under sommaren genomfört en snabb remissrunda med resultatet att regeringens ursprungsplaner får ändras en aning. Datumet 8 mars, då Astrid Lindgren begravdes, anses mindre lämpligt eftersom det också är internationella kvinnodagen och det finns risk för kollision med andra evenemang. Hennes födelsedag den 14 november har också valts bort eftersom Lindgrens bokförlag Rabén & Sjögren då delar ut ett eget Astrid Lindgren-pris.

Kulturrådet har i stället fastnat för maj eller början av juni, inte minst för att det, enligt kulturrådets uppfattning, är den årstid som många förknippar med Astrid Lindgrens böcker.

Prisutdelning i Stockholm

Ännu återstår en hel del detaljer att klara ut kring priset och ceremonin, men följande är klart under förutsättning att riksdagen ger klartecken, vilket ingen tvivlar på:

Björn Ewenfeldt/TT

ARTIKELN HANDLAR OM