Hans, 89, är för frisk för servicehus

Tvingas bo ensam i femma - trots att lägenheter finns

1 av 2 | Foto: MATS STrand
Får inte flytta Det finns just nu många tomma servicelägenheter i Stockholm. Men Hans Gentele, 89, får inte flytta in i en av dem. Biståndsbedömaren tycker att Hans - som har prostatacancer, utslitna höfter och ryggbesvär - är för frisk.
NYHETER

Hans Gentele, 89, vill till

servicehus.

Men trots att det finns mängder av lediga lägenheter får han ingen plats.

- Det är skandal. Vi är många som vill flytta in i de lägenheterna, säger han.

Hans Gentele har utslitna höfter och stora problem med ryggen. Han går dåligt och har svårt att böja sig.

I dag bor han i en femrumslägenhet på Lidingö. Där bodde han med sin hustru som gick bort i våras, efter en lång tids sjukdom. De sista fyra åren skötte han om henne dygnet runt.

Cancer i prostatan

Men nu orkar han inte mer. Åren har tagit ut sin rätt och med cancer i prostatan förmår han inte längre ha ansvar för ett hushåll.

- Jag vill bo där det är tryggt. Där jag kan gå ner till matsalen och äta middag. Där det finns andra gamlingar att umgås med, säger han.

Trots att det finns mängder av lediga servicelägenheter i Stockholm får han ingen. Enligt biståndsbedömaren på Norrmalm, där servicehuset Riddarsporren har flera tomma lägenheter, är han för frisk.

- Pappa har såväl medicinska som sociala skäl för att bo i ett servicehus. Men enligt biståndsbedömaren har han inte tillräckligt stort "personligt omvårdnadsbehov", säger sonen Claes Gentele, som är läkare.

Vill lägga ned servicehus

På Södermalm finns det också mängder av tomma lägenheter. Så många att stadsdelsdirektören för Maria-Gamla stan vill lägga ner servicehuset Mälteriet på Reimersholme.

Det oroar Birgitta Karlsson, 66, som bor där. Hon har genomgått fyra höftledsoperationer och har kronisk diskbråck med ständig värk.

I februari 2001 blev hon beviljad plats på ett servicehus och i våras fick hon äntligen en lägenhet på Mälteriets servicehus.

Men nu vill stadsdelsnämnden lägga ner stället.

- Vi frågar oss vart vi ska ta vägen om de stänger här. Om det blir seniorboende kommer hyran att höjas till det dubbla och vårdpersonalen försvinner. Då är det ingen av oss som kan bo kvar, säger hon.

Enligt stadsdelen kommer ingen att behöva flytta. Huset ska tömmas i den takt folk flyttar eller dör.

"Jag känner raseri"

Men de boende undrar om verksamheten kommer att fungera under tiden. Kommer restaurangen att bomma igen? Vilka möjligheter till gemenskap kommer att finnas kvar?

- Jag känner raseri och sorg över att de kan behandla gamla människor på det här sättet. Om de stänger det här servicehemmet så kan de säkert stänga fler. Hur många gånger ska vi behöva flytta?, undrar Birgitta Karlsson.

Olle Castelius, Viktoria Martinsson