Svårare att klara krav för boende

NYHETER

Det har blivit allt svårare att få en plats på servicehus.

Samtidigt står mängder av servicelägenheter tomma och hotas av nedläggning.

- Kraven att få komma in på servicehus har blivit strängare, säger äldreomsorgsborgarrådet Birgitta Rydell (fp).

Under senare år har kraven för att få en plats på ett servicehus blivit betydligt högre. Många gamla och sjuka människor tvingas i dag klara sig med enbart hemtjänst.

Trots att många helst av allt vill flytta in i ett servicehus där möjligheten till ett socialt liv ofta är mycket bättre än i den egna lägenheten.

Sex månaders kö

Detta oroar de ansvariga politikerna.

- I dag finns det personer som bor hemma trots att de skulle behöva vård på ett servicehus. Det har funnits en övertro på vård i hemmet, säger Birgitta Rydell.

Den som ändå beviljas en lägenhet på ett servicehus måste vara beredd på att vänta tre till sex månader innan den blir ledig.

Och då är det inte alls säkert att personen får komma till det område som han eller hon önskar. Svårast är det att få komma till de populära servicehusen i innerstan.

50 står tomma

Samtidigt finns det bara på Norrmalm och Södermalm minst 50 tomma lägenheter i servicehus. I Maria-Gamla stan vill stadsdelsdirektören till och med lägga ner servicehuset Mälteriet på Reimersholme.

- Där lägenheterna finns är de inte så eftertraktade. Den som bott i Bromma i hela sitt liv vill inte plötsligt flytta till Södermalm, säger Inger Velander, strateg på äldreomsorgsberedningen.

Under de senaste åren har Stockholms stad byggt 700 nya vårdplatser.

- Men det räcker inte. Vi behöver bygga minst lika många nya platser, säger Birgitta Rydell.

Viktoria Martinsson