Valjakkala fick tre månader till

Även hustrun fick straffet förlängt

Juha Valjakkala med sin fru Minna-Maria Huttunen.
NYHETER

Juha Valjakkala, som är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Åmsele för 14 år sedan , dömdes på måndagen till tre månaders fängelse ovillkorligt för bilstöld och olovlig bilkörning. Hans fru dömdes till en månads fängelse.

De två dömdes också att betala bilens ägare ett skadestånd på 1 000 euro.

Valjakkala medgav att han kört utan körkort och men ansåg att bilstölden var ett lindrigt brott. Rätten ansåg inte bilstölden vara lindrig, eftersom Valjakkala hade kört till Sverige. Hans hustru nekade till alla åtal.

Domarna överklagas.

Valjakkala, som numera heter Nikita Joakim Fouganthine, avvek under en permission från fängelset Pyhäselkä i norra Karelen i maj. Tillsammans med sin fru, som också hade permission från samma fängelse, stal han en bil och tog sig över till Sverige.

Där stal han ytterligare två bilar innan den svenska polisen två dagar senare grep paret i Långträsk utanför Piteå. De svensk a åklagarmyndigheterna valde att inte väcka åtal utan förpassade honom tillbaka till Finland.

Juha Valjakkala är 37 år gammal och avtjänar sedan 14 år ett livstidsstraff för trippelmordet i Åmsele 1988. Valjakkala var på sin första tvådygnspermission då han avvek.

Livstidsfångar sitter i allmänhet högst 20 år i Finland och Valjakkalas permission var ett led i arbetet med att förbereda honom för ett liv utanför murarna.

TT