Allt fler unga dödas i trafiken

Dödssiffran bland unga förare har ökat med 50 procent

NYHETER

Antalet trafikdödade i åldersgruppen 18-24 år har ökat med nästan 50 procent under den senaste femårsperioden. En forskargrupp vid VTI, Väg- och trafikforskningsinstitutet, i Linköping slår nu larm om de ökande dödstalen bland ungdomar.

1997 omkom 541 personer på vägarna. 67 av dem var mellan 18 och 24 år gamla. Förra året var dödssiffran 554. Av dem var hela 100 mellan 18 och 24 år.

Till och med förra måndagen hade 62 ungdomar dödats i trafiken i år av totalt 336, enligt Vägverkets preliminära statistik.

Enligt VTI:s studier utgör ungdomarna ''en tickande bomb som hotar de närmaste årens trafiksäkerhetsarbete''.

- Vi ser en 30-procentig ökning av antalet dödade unga bilförare under de senaste åren, säger Ulf Brüde, forskningsledare vid VTI till Sydsvenska Dagbladet. Ökningen av dödade unga passagerare var ändå högre - 67 procent.

Färre gamla förare

Bland pensionärsförarna har dödssiffran i stället sjunkit med 14 procent.

VTI:s rapport skall vara klar i oktober, men redan i början av augusti fick näringsminister Björn Rosengren en redovisning av uppgifter från rapporten. Det fick honom att tillsätta en grupp för ''nationell samling för ökad trafiksäkerhet'' under ledning av Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

- Jag är inte beteendevetare, men jag tror ändå att ungdomar i åldern 18-24 år borde vara mottagliga för information och kampanjer. Det blir inte lätt, men det borde gå för de tar ju till sig annat, säger Ulf Brüde.

Största förlorarna

Trots att antalet körkortsinnehavare i åldersgruppen 18-24 minskar så ökar alltså antalet dödsolyckor med ungdomar kraftigt.

- Mycket pekar på att just ungdomarna varit de största förlorarna i och med utebliven information och propaganda under senare år, säger Ulf Brüde.

Eftersom åldersgruppen ökar de närmaste åren anser VTI-forskarna att samhället måste satsa på utbildning, attitydpåverkan, information och ökad övervakning.

TT