S-toppen bjöds på gratissprit

Spritimportör bjöd partiombuden på drinkar

NYHETER

På socialdemokraternas valupptakt i våras lät sig gästerna bjudas på drinkar - bekostade av en spritimportör.

- Det här är klart olämpligt, säger partisekreteraren Lars Stjernkvist.

Festen hölls i Stockholmsmässan i Älvsjö den 6 april i år. Ungefär hälften av de 800 socialdemokraterna på festen lät sig bjudas på en fördrink – ett glas Baileys-likör.

Drinken bekostades av Baileys importör, Guinness UDV Sweden.

Till drinken följde en liten lapp med en informationstext från Vin- och spritimportörernas branschorganisation.

- Jag tycker att man ska vara oerhört försiktig med privat sponsring, det är min grundinställning, säger Lars Stjernkvist.

- Man ska inte ens kunna misstänkas ha några lojalitetsband till någon privat sponsor. Inte ens misstanken får finnas.

Fest på innekrog

För ett par dagar sedan riktade den socialdemokratiska partiledningen skarp kritik mot riksdagskandidaten Jan Emanuels Johansson personvalsfest förra veckan som sponsrades av en innekrog i Stockholm.

- Det finns skillnader. Bland annat var man betydligt restriktivare när det gäller serveringen på festen i våras än på Jan Emanuels tillställning, men kvar står att man ska vara väldigt försiktig när det gäller privat sponsring, säger Lars Stjernkvist.

Kommer ni att sätta stopp för privata sponsorer nu?

- Även om det här är enskilda händelser så är det väl uppenbart att vi efter det här måste se till att det här inte händer igen.

När aftonbladet.se förra veckan frågade läsarna om det är rätt att privata företag sponsrar personvalskampanjer svarade knappt 72 procent nej, och drygt 28 procent svarade ja.

Aftonbladet förra veckan:

Fredrik Rundkvist