Kd föreslår platsgaranti mot BB-krisen

Minst tre dagar på förlossningsklink och BB

NYHETER

Krisen i den svenska förlossningsvården ska lösas med en nationell BB-garanti.

Det föreslår kristdemokraterna, som vill att kvinnor ska garanteras tre dagars plats på förlossningsklinik och BB.

Förslaget presenteras på tisdagsmorgonen och innebär i korthet att kvinnan själv ska få välja förlossningsklinik, att hon ska vara garanterad minst tre dagar på förlossningsklinik och BB.

Vidare föreslår kristdemokraterna att en särskild förlossningspeng ska gå till den klinik där kvinnan får plats. Ersättningen ska vara högre än dagens nivå för att på så sätt ge mer resurser till klinikerna.

"Kris där kd styr"

- BB-krisen är i huvudsak en kris där kristdemokraterna varit med och styrt, framförallt Stockholm. Jag tycker deras förslag är ganska bra, men de kan ju se till att de genomförs där de har ansvar, säger socialminister Lars Engqvist (s) i en kommentar.

Men det håller inte Desirée Pethrus Engström, kristdemokratisk riksdagsledamot och en av författarna bakom förslaget, med om:

- Socialdemokraterna la ju ner flera kliniker i Stockholm under förra mandatperioden, och det är ju sviterna av det som vi får leva med nu, säger hon.

Kostar 160 miljoner

Kd:s förslag ska enligt beräkningen innebära en tioprocentig kostnadsökning per förlossning. Den sammanlagda kostnaden för reformen blir cirka 160 miljoner kronor att genomföra, och ska finansieras inom ramen för kd:s vårdbudget.

Läs mer om BB-krisen

TT , Fredrik Rundkvist