”Homosexualitet existerade knappt på 1600-talet”

Jan Guillou chattade med läsarna

NYHETER

Vilka är dagens ”häxor” och ”jägare”? Hur kan du tro att homosexualitet är en trend? Vilket parti ska du rösta på? Jan Guillou svarade på nätläsarnas frågor.

Jan Guillou säger: Hej läsarna, nu kör vi!

koko säger: Du verkade mysa rätt ordentligt med Alf Svensson i valsoffan, hade du inte några lite mer kritiska frågor att komma med?

Jan Guillou säger: Min uppgift var inte att bevisa att jag har andra uppfattningar än Alf Svensson, det är ju självklart. Min uppgift var att visa hans uppfattningar.

karin2 säger: Har den nya boken något med Arn att göra?

Jan Guillou säger: Nej, på Arns tid trodde man lika lite på häxor som vi gör på 2000-talet. Medeltiden var ljus, 1600-talet var mörkt.

Kenta H säger: Hur mycket är fiction/fakta i din nya bok?

Jan Guillou säger: Ingenting är fiction.

karin2 säger: Hej Jan! Varför har du valt att skriva en bok om häxor?

Jan Guillou säger: Jag blev mycket intresserad 1966 när jag läste juridik. Men jag fick inte ändan ur vagnen förrän nu.

Kenta H säger: Hej Jan! Vilka är dagens "häxor" och vilka är dess "jägare"??

Jan Guillou säger: Jägarna är vittnespsykologer, minnesterapeuter, självutnämnda feministiska experter på manligt själsliv och en del forskare i universitetens marginal. De jagade är vanligtvis avvikande män, men också helt statistiskt normala män som kan råka illa ut t ex i en vårdnadstvist när de får alla dessa experter på halsen.

marie säger: Hej Janne. Jag har faktiskt inte läst ngn av dina böcker, inbillar mig att det mest är "killböcker" med riddare och sånt som inte brukar roa mig; finns ngn jag kan börja med som inte är så mkt sånt (fast alla mina killkompisar gillar dom!!!)

Jan Guillou säger: Det är en överväldigande män kvinnor som läst böckerna om Arn. Börja med den första boken, Vägen till Jerusalem, så får du se.

koko säger: Hur kan du tro att homosexualitet är en trend? Bara för att inte så många gick ut med sin sexualitet förr i tiden.

Jan Guillou säger: Homosexualitet existerade knappast på 1600- och 1700-talen i Sverige. Det är faktum. Vilka slutsatser drar du själv av det?

Therese säger: Hej Jan! Vilket parti ska du rösta på? nyfiken bara.

Jan Guillou säger: Jag röstar inte. Politikerna ska inte ha applåder från pressläktaren.

Robert säger: Du jämför häxprocesserna med vissa incestmål etc efter vad jag förstått. Tror du att det sitter många oskyldigt inspärrade i våra fängelser som ett resultat av moderna "häxjakter"?

Jan Guillou säger: Ja, definitivt. Exempelvis har hälften av de män som dömdes på 80- och 90-talen, för att ha våldtagit sina döttrar, (men glömt bort det), nu friats därför att man senare har underkänt den ”vetenskap” som kunde ta fram så kallade förträngda minnen.

Gävlepojken säger: Du brukar kritisera dina kollegor som under tidspress missar detaljer och slarvar. Du själv klantade till det rejält i slutet av den senaste boken, när du blandade ihop två forskare, den ena galen, den andra en högst normal feminist. Hur kändes det?

Jan Guillou säger: Inte så kul. Just för stunden blir det då ingen tröst att 9999 sakuppgifter var korrekta.

Arn säger: Skulle vilja se en hollywood megaproduktion av dina Arn böcker? Varför säljer du inte rättigheterna dit?

Jan Guillou säger: Hollywood skulle aldrig någonsin göra film på Arn av uppenbart politiska skäl.

Storuggla säger: När du säger att h-s inte existerade på 16-1700-talet, menar du då att det inte finns några dokumenterade fall av det eller att... ingen var det?

Jan Guillou säger: Det fanns 20 dokumenterade fall under 200 år. Även om man fördubblar den siffran så blir den inte mer än en hittad homosexuell man var 50:e år. Skillnaden mot i dag är som synes avsevärd.

pelle säger: Du är inte rädd för en homofobistämpel??

Jan Guillou säger: Jo, naturligtvis, det är lika jobbigt att bli kallad som antisemit eller kvinnohatare.

Socrates säger: Hur har den nya boken blivit bemött av de grupper som pekas ut som dagens "häxjägare"?

Jan Guillou säger: Den enda som har protesterat är en journalist i Dalarna, som tror på historien om seriemördaren Thomas Quick. Journalisten har nämligen själv utförligt torgfört den sagan. Såklart han blev arg.

Roger säger: Hur många böcker har du skrivit?

Jan Guillou säger: Ett 30-tal.

pelle säger: vad blir temat i din nästa bok?

Jan Guillou säger: Troligen de modernas borgarsamhälle som vi lever i just nu.

Robert säger: Du kritiserar ofta medias/etablissemangets vinkling av islam och säger att den är falsk. Kan du rekommendera någon bok/författare som på ett objektivt sätt skriver om den muslimska världen och muslimernas situation i världen?

Jan Guillou säger: Orientalism av Edward Said. Ordfront förlag.

nisse P säger: Hur skulle samhället klara sig utan specialister/experter, dessa som du tycker är så farliga?

Jan Guillou säger: Vissa specialister är nyttiga, andra är livsfarliga och ytterligt några är bara enfaldiga. Det är det som är problemet.

kid säger: tack för att du slänger in ett stycke FAKTA i homosexualitetsdebatten.. Hur känns det att "simma bäst när du simmar mot strömmen"?

Jan Guillou säger: Det kan jag inte riktigt svara på, förmodligen är det en gammal vana.

Tio Pepe säger: Kan det inte vara så att man inte tyckte att homosexualitet var något speciellt intressant att skriva om på den tiden?

Jan Guillou säger: Det var jätteintressant eftersom det var dödsstraff på det. Men myndigheterna ville förtiga saken för att inte sprida denna brottslighet vidare.

Tony säger: Hej Janne! Hur blir man en framgångsrik författare?

Jan Guillou säger: Man måste vara lika flitig som exempelvis P C Jersild, som envisades med att skriva ett tiotal manus innan han fick sitt första antaget och utgivet.

wilson säger: Hur kommer du bäst i stämning att skriva? Tidspress, lugn o ro, eller förskott?

Jan Guillou säger: Det spelar inte så stor roll. Jag är proffs och sysslar inte men ”inspiration” och liknande. Jag skriver på normal arbetstid och skriver det jag måste innan arbetsdagen är slut.

Therese säger: Vad tror du att du kommer syssla med om 10-15 år?

Jan Guillou säger: Skriva böcker kommer jag syssla med och jaga.

probe säger: Eftersom det var dödsstraff på h-s, borde inte rimligen mörkertalet varit 10-potenser större än idag?

Jan Guillou säger: Det kan man inte veta. Det var dödsstraff på otrohet och tusentals människor avrättades för det. Man levde i ett angivarsamhälle och risken för att åka fast för otillåten sex var alltså mycket stor.

Pontus säger: Hej och tack för signaturen i din nya bok! Har precis börjat med din nya bok, men den är inte lika lätt att komma in i som de andra böckerna. Hur kommer det sig att du har gått ifrån en mer fantasi stil till mer Herman Lindqvist modell?

Jan Guillou säger: Faktaunderlaget vad gäller häxprocesserna är oändligt stort. Fantasi och påhitt har därför ingen positiv betydelse, utan skulle bara röra till det.

Jan Guillou säger: När det gäller Arns tid på 1200-talet är det tvärtom.

rajmond säger: har Bush startad en häxjakt?

Jan Guillou säger: Ja, i viss mening. Fienden är abstrakt, lömsk, farlig, finns överallt, hotar gud och det goda livet, den amerikanska livsstilen och allt som är gott, och därför måste vi ta till massutrotning av de som ser ut som häxor. Det finns alltså vissa tydliga likheter.

Jonny säger: Kommer du någon gång att väcka liv i Hamilton?

Jan Guillou säger: Nej, Hamilton är pensionerad. Han passade utomordentligt i det kalla krigets slut mellan 1986-95, men som terroristjägare i dagens värld skulle han göra sig dåligt.

Tove säger: Hej hej! Tycker du att du är en trevlig person?

Jan Guillou säger: Ibland, ibland inte.

SnakeRoad säger: Vad tycker du om att man på senare tid kan ladda hem böcker från nätet utan att betala något?

Jan Guillou säger: Jag tycker att författare ska ha betalt för sitt arbete som alla andra. De som stjäl från nätet saboterar möjligheten att sprida böcker på detta utmärkta sätt.