Okände sonen kan bli miljardär

Han har rätt till tio procent av förmögenheten

NYHETER

Jan Stenbecks okände son har lika mycket rätt till arvet som sina fyra syskon.

Nu kan han bli miljardär – tio procent av dödsboet är lagligen hans.

Foto: TOMMY MARDELL
TVINGAS DELA ARVET Deras okände bror har rätt till arvet. Hugo, 23, och Cristina ,24, tilsammans med pappan Jan Stenbeck. De och syskonen Sophie, 22, och Max, 17, kan nu tvingas dela arvet efter fadern med en lillebror de inte visste fanns.

Dessutom har han full rätt att ta namnet Stenbeck.

– Det är ingen laglig skillnad mellan honom och de andra fyra barnen, säger familjejuristen Mario Ashman.

Bouppteckningen efter Jan Stenbeck har knappt börjat än. Men nu ställs hans många jurister inför ett nytt problem. Fem– inte fyra – arvingar har full rätt att dela på miljarderna enligt svensk internationell privaträtt.

Rätt till tio procent

– Eftersom Stenbeck var svensk medborgare är det svenska arvsregler som gäller. Och i Sverige behandlas sen många år utomäktenskapliga barn precis som övriga barn, säger advokat Ulf Bergquist, specialist på internationell arvsrätt.

Eftersom skilsmässan från hustrun Merril MacLeod inte var klar när Jan Stenbeck gick bort ärver hon, i ett första skede, allt. Först när hon dör får parets fyra gemensamma barn ut sin del.

Men den femårige, hittills okände sonen, ska enligt svensk lagstiftning, få ut sin del så fort bouppteckningen är klar.

Utomäktenskapliga får sin del direkt

– Utomäktenskapliga barn har alltid rätt till sin laglott så fort bouppteckningen är registrerad och arvskiftet är gjort, säger Mario Ashman.

– Det enda som skulle kunna hindra pojkens fulla arvsrätt är om han är bortadopterad.

Det är han inte. Modern har tvärtom kämpat i flera år för att få Jan Stenbeck att erkänna faderskapet. I det ögonblick han gjorde det gav han också femåringen rätt till minst en tiondel av den miljardförmögenhet han lämnar efter sig.

Egentligen har femåringen rätt till en femtedel. Men eftersom det med all sannolikhet finns ett testamente får pojken bara ut en tiondel.

Får heta Stenbeck

– En förälder kan alltid låta sina barn få olika mycket. Men det finns en gräns och det är laglotten –det vill säga hälften av det han skulle få om det inte finns ett testamente, säger Ulf Bergquist.

Dessutom har kan den okände sonen välja att ta namnet Stenbeck när han bli äldre.

– När faderskapet är fastställt har sonen rätt till namnet enligt namnlagen, säger Mario Ashman.

Jan Stenbecks förmögenhet är spridd över hela världen och det kommer att ta flera år innan det slutliga arvet kan delas upp mellan hans fem barn.

Skyddade familjen

Visserligen såg Stenbeck, redan under sin levnad, till att skydda de äktenskapliga barnens inflytande i sfären. Familjens aktieinnehav ligger i ägarbolaget Emesco AB, som i sin tur ägs av stiftelsen Sapere Aude i Luxemburg.

Men trots att arvet är bundet i stiftelser har den okände sonen rätt till sina pengar så fort Stenbecks förmögenhet är fastställd i bouppteckningen.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Elisabeth Lindham