Dokumenten som avslöjar hemligheten

Stenbeck skrev på faderskapsbeviset i februari i år

NYHETER

Ett halvår före sin död skrev Jan Stenbeck under handlingarna som bekräftar att han är far till Carl, 5.

Två av finansmannens egna jurister bevittnade underskriften på faderskapsbeviset som nu är offentligt.

Här är dokumenten som avslöjar romansen med den 38-åriga servitrisen på Stenbecks krog i Gamla stan.

Dokumentet, som är ett standardformulär för bekräftelse av faderskap, blev offentligt på skattemyndigheten i Stockholm i går.

Jan Stenbeck skrev under handlingen den 16 februari i år och den bevittnades av hans egna jurister Anders Fällman och Johan Stenman.

Den 38-åriga kvinnan bekräftade inte dokumentet förrän den 21 augusti, två dagar efter att Jan Stenbeck avled på ett sjukhus i Paris efter en svår hjärninfarkt.

Blev officiellt i går

Handlingen godkändes av handläggaren Aja Rosenblad på Östermalms stadsdelsnämnd i Stockholm.

Dagen efter påskriften lämnade kvinnan in handlingen på skattemyndigheten i Stockholm och i går blev faderskapet officiellt bekräftat.

Nu står Jan Hugo Robert Arne Stenbeck som biologisk far på pojkens personbevis, som är en offentlig handling vid skattemyndigheten.

Den normala gången i ett faderskapsmål där föräldrarna inte är gifta är att socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört slår fast vem som är far till barnet.

Är föräldrarna gifta görs, enligt föräldrabalken, antagandet att den äkte maken är pappan.

Juristerna som bevittnat faderskapsbekräftelsen, och därmed under minst ett halvår känt till den hemliga sonen, har bägge jobbat väldigt nära Jan Stenbeck och innehar tunga poster inom hans imperium.

Ska reda upp arvet

Anders Fällman, 40, är vice vd i förvaltningsbolaget Invik som är Stenbecksimperiets maktbolag.

Invik är bolaget som Jan Stenbeck använde till att matcha fram äldsta dottern Cristina, 24, till en framtida arvtagerska i imperiet. Hon har under en längre tid varit suppleant i Invik.

Bland Fällmans insatser för Jan Stenbeck finns förhandlingarna med Telia som gav en uppgörelse om 3G.

Enligt uppgifter i tidningen Veckans Affärer väntas Anders Fällman bli den advokat som håller i trådarna när arvet efter Jan Stenbeck ska delas upp.

Johan Stenman, 58, är bland annat styrelseledamot i Emesco, ett bolag där Jan Stenbeck själv satt som ordförande fram till sin död och som räknas till ett av imperiets centrala bolag.

Aftonbladet försökte i natt nå Johan Stenman för en kommentar utan att lyckas.

Enligt uppgift kan han befinna sig på familjen Stenbecks farm i Luxemburg för möten angående den tidigare okända arvingen – Carl, 5.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Johan Edgar

ARTIKELN HANDLAR OM