Norskt fartyg kan ha sänkt fransk fiskebåt

Fyra befaras döda i olyckan

NYHETER

Det norska tankfartyget Bow Eagle kan ha kört på och sänkt en fransk fiskebåt på måndagen, hävdar franska myndigheter. Fyra fiskare saknas efter förlisningen i Biscaya-bukten.

Cistude som hade sju franska och spanska fiskare ombord, förliste natten mot måndagen utanför Bretagnes kust. Klockan 02.30 sände fiskebåten ut SOS-signaler. Det var vid den tidpunkten som fartyget ”Bow Eagle” passerade området, på väg från Brasilien till Rotterdam, skriver tidningen Verdens Gang.

Fiskebåtens kapten Jean-Yves Barbeau och två av manskapet hittades vid liv först nio timmar efter att de klängde sig fast i en boj sedan båten hade förlist. De tre plockades upp av en trålare och togs till ett sjukhus i kuststaden Brest. Männen var utmattade men har inga livshotande skador.

Fyra dödades i olyckan

Enligt Cistudes kapten dödades tre fiskare vid sammanstötningen med Bow Eagle, en fjärde drunknade till sist, efter att utmattad ha klamrat sig fast vid en räddningsboj efter förlisningen. Fiskebåten ligger nu på 158 meters djup.

Omständigheterna kring olyckan är önnu inte helt utredda. Nu fortsätter utredningen av olyckan, den franska kustvakten ska undersöka om skadorna kan sättas i samband med fiskebåtens förlisning. En representant från de norska sjöfartsmyndigheterna ska också delta i undersökningarna.

En fransk åklagare sade på tisdagen till nyhetsbyrån AFP att att åtalspunkterna kommer att omfatta dråp, smitning och även underlåtenhet att hjälpa människor i nöd.

”Vi är informerade om att franska myndigheter hävdar att skadorna som rapporterades på Bow Eagle på måndagen, kan ha åsamkats av en sammanstötning med det saknade franska fiskefartyget Cistude”, skriver rederiet Odfjell ASA i ett pressmeddelande.

Bow Eagle är en 14 år gammal kemikalietanker. Ombord finns norskt befäl och filippinskt manskap bestående av 29 personer.

Tankfartyget är fortfarande sjödugligt men läcker ut etylacetat genom ett hål i skrovet.

Susanna Vidlund