”bin Ladin bygger om al-Qaida”

Insatt journalist: Terrorledaren finns på säker plats

NYHETER

LONDON/ISLAMABAD

Spåret efter Usama bin Ladin har kallnat, men både han och al-Qaida uppges vara vid god vigör.

Jakten på taliban- och al-Qaida-ledare har fortsatt hög prioritet, bedyrade Afghanistans utrikesminister på tisdagen.

Ända sedan den 11 september förra året har bin Ladin varit världens mest jagade man. Men den misstänkte terrorledaren har bara synts till på diverse videoband med okända inspelningsdatum.

Nu hävdar den arabiske journalisten Abd al-Bari Atwan att al-Qaidas högste ledare trots USA:s krigande i Afghanistan fortfarande har hälsan och befinner sig på säker plats. Atwan är chefredaktör för den London-baserade tidningen al-Quds al-Arabi och känd för att ha nära förbindelser med bin Ladins medarbetare.

Omgrupperat

- al-Qaida slogs i bitar under USA:s bombningar så det var svårt för bin Ladin att behålla kontrollen. Nu säger de att han helt och fullt har befälet igen och de har omgrupperat och organiserat sig på nytt, säger Atwan till Reuters.

Terrornätverket är i full gång med planeringen av nya attacker mot USA enligt Atwans källor.

- Min känsla är att han kommer att lägga en eventuell attack så den sammanfaller med ett USA-anfall mot Irak. Han vill nog ses som den ende arab som reser sig mot USA när USA anfaller Irak, sade Atwan, som inte uttalade sig om var bin Ladin befinner sig.

- Han är en mästare på att förklä sig och säkerställer att ingenting läcker ut genom att resa i en liten grupp.

Säkerhetssamarbete

Samtidigt slog Afghanistans utrikesminister Abdullah Abdullah efter ett möte med Pakistans inrikesminister Moinuddin Haider i Islamabad fast att såväl USA som länderna i regionen misslyckats med att helt utrota terrorismen där. Abdullah och Haider har kommit överens om ett tätare samarbete mellan sina länders säkerhetsorganisationer.

- Givetvis har det viktigaste gjorts, alltså att förstöra baserna i Afghanistan. Men kampanjen bör fortsätta ett tag. Vi är överens om att terrorismen inte är utrotad, sade Abdullah.

Abdullah och Haider kom också överens om att börja frige några av de hundratals pakistanska anhängare till det fallna talibanväldet som finns i afghanska fängelser. Uppemot 1 000 talibananhängare kan få återvända hem med början om en vecka.

TT-Reuters