Schyman hävdar att kvinnor bryr sig mer

Fick förklara sitt ”talibantal” i tv-utfrågningen i kväll

NYHETER

Kvinnors större kärlekskraft blev ett tema då vänsterpartiledaren Gudrun Schyman på tisdagskvällen frågades ut i SVT.

Utfrågaren Erik Fichtelius hade provocerats av Schymans "talibantal" i vintras där hon även beskrev hur "kvinnor ger mer än de får" och vice versa vad beträffar männen.

- Det innebär att det främst är kvinnor som bryr sig om att allt fungerar på hemmaplan och även på arbetsplatserna, förklarade Schyman. De är öppna för andras behov.

Samtidigt slog hon fast att dessa roller inte är medfödda utan sociala konstruktioner. Hon efterlyste en statlig folkupplysningskampanj om innebörden av feminism.

På flera områden ville Schyman ha ny eller mer skärpt lagstiftning. En lag skulle kunna kräva att minst 40 procent av ledamöterna i aktiebolags styrelser var kvinnor.

Synen på ägande

Det behövs också, enligt Schyman, skärpningar gentemot företag som vill lägga ned lönsam produktion trots att exempelvis anställda vill ta över driften. Hon kom in på detta efter frågor om partiprogrammets önskemål om avskaffad kapitalism.

- Det finns inget recept för detta. Det är en process som handlar om att ge allt fler mer inflytande.

Hon framhöll att det är synen på makt och ägande som främst skiljer en socialist - som hon själv - från en socialdemokrat.

Å andra sidan var hon säker på att vänsterpartiets kritiska inställning till USA:s krig mot terrorismen delas av många socialdemokrater.

Skulle söka samråd

I programmets påhittade dilemmascenario skulle Schyman vara tvungen att läsa upp ett Israelfientligt uttalande för att rädda den kidnappade och mordhotade rektorn för Uppsala universitet.

- Jag tänker inte göra det, sade Schyman.

Sedan kravet skruvats till några varv tillade hon:

- Jag kan inte ta på mitt samvete att han dödas. Om jag till sist skulle läsa upp det skulle det ändå vara efter samråd med många och sedan alla andra utvägar var uttömda.

Ingen sedelpress

Hon ville inte kalla Göran Persson hycklare i utrikespolitiken men ville heller inte fördöma demonstranter som vänsterns majtåg ropat: Sharon mördare, Persson hycklare.

Påtagligt irriterad blev hon över påståenden att vänsterpartiets valplattform kräver en sedelpress för att förverkligas.

- Där finns många krav som är långsiktiga och inte avsedda att förverkligas den kommande mandatperioden, sade hon.

Lillemor Melsted/TT

ARTIKELN HANDLAR OM