Leijonborg hoppas stjäla s-väljare

– med skolan och integrationen som vapen

NYHETER

- Det är inte lätt att vara människa, förklarade folkpartiledaren Lars Leijonborg när det på tisdagen var dags för den sista partiledarintervjun i TV4.

Med skolan och integrationen som vapen hoppas han kunna stjäla väljare från socialdemokratin.

En sak som gör det svårt att vara människa är omvärldens alla krav. Lika bra då att vänja människor i tidig ålder, framhöll han.

Och utfrågningen handlade till stor del om krav - krav på eleverna i skolan och krav på invandrare som vill bli svenska medborgare.

Framgången i opinionen för folkpartiet beror inte bara på integrationsfrågorna utan även på skolfrågan, tror Leijonborg. En majoritet av föräldrar, elever och lärare vill som folkpartiet ha betyg tidigare i skolan än i dag, sade han.

Inget betyg i ordning

Att lärarfacken inte är för tidigare betyg spelar mindre roll för honom; de vet inte alltid bäst, framhöll han.

Betyg i ordning och uppförande vill han inte se, men någon form av besked om elevens "sociala kompetens" kan vara intressant för en arbetsgivare, ansåg han.

Lärarna måste få mer befogenheter, och ytterst ska en skola kunna flytta eller stänga av en elev.

Förslaget om språktest av invandrare och arbetskraftsinvandring har fört in en bortglömd grupp i valdebatten, enligt Leijonborg.

- Jag är otroligt stolt över att den här gruppen plötsligt har hamnat i politikens centrum. Allt är ytterst en kamp mot främlingsfientligheten, sade han.

Kritik mot Persson

Indirekt kritiserade han statsminister Göran Persson för att fiska i grumligt vatten.

- Jag tycker att det är ett trist argument mot arbetskraftsinvandring att de skulle ta jobben för de invandrare som är arbetslösa. När vi hade arbetskraftsinvandring i Sverige var arbetslösheten låg och lönerna på topp, sade Leijonborg.

Den hemliga gästen, Alexandra Pascalidou, uppehöll sig helt vid kravet på språktest av invandrare som vill bli medborgare. Leijonborg kunde inte svara på hur många som söker medborgarskap utan att kunna svenska.

- Jag vet inte, men bristen på språkkunskaper är ett stort problem, sade Leijonborg, som var övertygad om att ett språktest påverkar integrationen i positiv riktning.

- Ja, det sänder en signal om hur viktigt språket är. Men det handlar om att kunna hygglig svenska så man klarar sig. Och vi förenar kraven med insatser så att folk ska klara kraven, sade Lars Leijonborg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM