"Sluta mobba Bo Lundgren"

Leijonborg försvarar borgerliga kollegan

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
VET HUR DET KÄNNS Lars Leijonborg tror att han mer än andra förstår hur tungt det är för Lundgren att bli ifrågasatt. "Jag har själv haft tunga perioder i partiledarskapet", säger han.
NYHETER

Lars Leijonborg (fp) rycker nu ut till försvar för sin kollega, moderatledaren Bo Lundgren.

- Sluta mobba Lundgren.

valet 18 dagar kvar

Lars Leijonborg anser att moderatledaren Bo Lundgren är utsatt för en mobbningskampanj.

- Jag reagerar starkt mot hur Bo Lundgren blir behandlad. Ett antal kommentatorer i medierna skriver och pratar som om valet redan vore avgjort och att det har gått illa för Lundgren, säger Lars Leijonborg.

Moderaterna har under de senaste veckorna legat illa till i opinionsmätningarna. Partiet riskerar att göra sitt sämsta val sedan 1988 vilket fått många att ifrågasätta Lundgrens chanser att bli statsminister.

Utmanats av kd

Men Bo Lundgren har också utmanats av kd-ledaren Alf Svensson. Svensson anser inte att det är självklart att Lundgren är de borgerliga partiernas enda kandidat till posten som statsminister. Svensson kan exempelvis själv tänka sig att själv aspirera på posten.

Svenssons uttalanden har bland annat lett till att Göran Persson hotat med att ställa in den tv-sända duellen mellan honom och Lundgren sex dagar före valdagen. Persson vill veta vem som är de borgerliga partiernas motkandidat till uppdraget som statsminister.

Lars Leijonborg anser att hela diskussionen tyder på bristande respekt för väljarna.

- Valet avgörs inte förrän på valdagen och tills dess vet vi inte hur det kommer att gå, säger han.

"Har haft det svårt"

Lars Leijonborg tror att han mer än andra förstår hur tungt det är för Bo Lundgren att ständigt bli ifrågasatt.

- Jag har själv haft tunga perioder i mitt partiledarskap och vet hur det känns. Det blir lätt en ond spiral. Så fort man gör något så ifrågasätts det och förklaras med att man vill synas i medierna.

Bo Lundgren efterträdde Carl Bildt för tre år sedan. Enligt Sifos senaste opinionsmätning stöds moderaterna just nu av 20,3 procent av väljarna.

Det är en minskning med 2,6 procentenheter jämfört med 1998 års valresultat.

Lena Mellin